Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, va ataca la Curtea Constituţională legea “split TVA”. Ce motive invocă

Fostul şef al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea care va obliga firmele să aibă cont distinct de TVA şi care le interzice să folosească aceşti bani.
Economica.net - vin, 22 sept. 2017, 17:12
Fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, va ataca la Curtea Constituţională legea “split TVA”. Ce motive invocă

Diaconu a făcut anunţul la B1 TV şi apoi a explicat pe pagina sa de facebook motivele. Iată textul integral al postării:

 “De ce voi ataca la CCR introducerea SPLIT TVA, daca aceasta va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018!

 Pe scurt: SPLIT TVA este un adevarat atentat la utilizarea propriilor lichiditati, pentru ca intregul rulaj lunar al tva-ului NU ESTE AL STATULUI, asa cum ritos ne anunta dl. prim ministru Tudose (sfatuit, presupun, de “specialistul” Misa).

Ii anunt pe aceasta cale ca a statului este doar diferenta dintre colectat si deductibil, care in toate situatiile este mai mica decat rulajul colectatului. Sunt agenti economici, mai ales cei care deruleaza investitii importante, a caror TVA deductibil este o mare peroada de timp mai mare decat TVA colectat!

Exista un principiu constitutional sacrosanct al inviolabilitatii proprietatii, care am crezut ca ne-a desprins definitiv de perioada comunistoida! Nu poate statul sa iti blocheze accesul la proprii bani!

Pe langa aspectul neconstitutional, vreau sa reiterez principalele carente ale acestui sistem asupra carora au cazut de acord initiatii din domeniul fiscal: sarcina administrativa impovaratoare atat pentru platitorii de tva (modificare sistem informatic, documentatie suplimentara, predare zilnica numerar defalcat, personal suplimentar, etc.) cat si pentru ANAF (in special inspectia fiscala), ineficienta totala in reducerea evaziunii, sanctiunile disproportionat de mari prevazute in sarcina agentilor economici, sau nevoia de a apela la credite pentru compensarea cash-flow-ului redus semnificativ.

De departe insa cea mai grava consecinta o va avea blocarea utilizarii de catre platitorii de tva a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor.

Dupa ce v-am prevenit in mod repetat ca bazaconii precum impozitul pe gospodarie, taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, s.a. nu vor putea fi introduse in Romania, chiar nu ma asteptam sa ne trezim cu inca doua calamitati, anuntate cu surle si trambite de catre guvernantii teldrumisti. Ambele in premiera cel putin europeana, daca nu chiar mondiala: trecerea contributiilor sociale de la angajator in sarcina angajatului si plata split TVA! Ambele au reusit performanta rarisima ca sa intruneasca opozitia unanima a mediului de afaceri! Ambele sunt sustinute doar de presedintele Dragnea si yesmanii din jurul sau, alintati in interiorul PSD cu apelativul “teldrumistii”.

Dupa ce si-au burdusit buzunarele cu salariile din Parlament si din administratia centrala si locala a statului si dupa ce au dat pensii speciale la tot soiul de invartiti (nu includ aici personalul militar), de cateva luni incoace teldrumistii de la guvernare distrug echilibrul fiscal-bugetar si ultima urma de predictibilitate a cadrului legislativ in care contribuabilii isi desfasoara activitatea”.

Gelu Diaconu a fost şef al ANAF din aprilie 2013 până în februarie 2016, când a fost demis trecut de către premierul de atunci, Dacian Cioloș, de la conducerea ANAF, după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat că este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală.

 

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...