Cum au reacţionat leul şi bursa la demisia lui Boc

Bursa era în scădere cu 0,77%, după anunţul premierului Emil Boc privind depunerea mandatului Guvernului, iar brokerii spun că decizia a influenţat marginal cotaţiile de la BVB. Moneda naţională s-a apreciat faţă de euro imediat după anunţ.
Economica.net - lun, 06 feb. 2012, 09:41

Euro a picat de la 4,3388 lei la 4,3311 lei. Ulterior, euro a revenit peste cotaţia de deschidere de 4,3377 lei la 4,3433 lei.

Unii brokeri apreciază că ştirea privind depunerea mandatul Guvernului nu a avut un impact major întrucât la guvernare vor rămâne aceleaşi partide, însă incertitudinea politică nu poate avea un efect pozitiv în piaţă. Investitorii vor fi precauţi, deoarece nu este clar ce strategie va adopta viitorul premier.

„După demisia Guvernului este incertitudine în rândul investitorilor, iar aceasta nu face bine pieţei”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Bursa era în stagnare la momentul anunţului premierului, după care a început să scadă uşor.

După primele 50 de minute ale şedinţei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% sub închiderea precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,6%.

La ora 10:50 indicele extins al Bursei, BET-XT, era în coborâre cu 1,37%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Tranzacţiile din primele minute au cumulat 9,9 milioane lei (2,2 milioane de euro), iar cele mai tranzacţionare erau acţiunile FP.

Bursele europene au deschis de asemenea în scădere, după ce au încheiat săptămâna trecută la maximul ultimelor şase luni, investitorii fiind îngrijoraţi de situaţia din Grecia, unde partidele politice refuză să accepte condiţiile cerute de instituţiile financiare internaţionale în schimbul unui nou „bailout”.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...