‘Documentaţia de atribuire întocmită de Municipiul Bucureşti pentru achiziţia a 400 autobuze urbane pentru transportul public de călători respectă întru totul dispoziţiile legale în materia achiziţiilor sectoriale, fiind validată şi publicată de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP). Ideea că această documentaţie de achiziţie ar fi fost făcută pentru favorizarea anumitor firme este tendenţioasă şi nu are niciun fundament real, propagarea ei în spaţiul public fiind de natură să aducă grave prejudicii de imagine Primăriei Capitalei şi primarului general. Prin urmare, Municipalitatea îşi rezervă dreptul de a-i chema în instanţă pe autorii acestor afirmaţii defăimătoare’, se arată într-un comunicat al PMB referitor la informaţiile apărute în mediul online prin care un operator economic acuza Municipalitatea că a impus condiţii restrictive în organizarea acestei licitaţii pentru a favoriza un alt participant.
Potrivit PMB, operatorul economic care se declara ‘nedreptăţit’ a mai făcut contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în legătură cu licitaţii organizate atât de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, cât şi de companii sau autorităţi publice locale din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, toate fiind respinse ca nefondate. De asemenea, a contestat, în prima fază a acestei licitaţii, caietul de sarcini, demers care s-a soldat cu o respingere din partea CNSC.
Municipalitatea menţionează că, după cum a declarat public, primarul general, Gabriela Firea, va solicita modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice în sensul responsabilizării celor care depun contestaţii şi că PMB va continua toate demersurile legale, astfel încât cetăţenii Bucureştiului să poată beneficia de mijloace de transport public în comun la parametri ridicaţi de siguranţă şi confort în cât mai scurt timp.
Potrivit PMB, necesitatea de a achiziţiona autobuze noi dotate cu motor care răspunde cerinţelor normelor internaţionale Euro 6 se bazează pe faptul că RATB deţine un parc de 1.000 de autobuze, dintre care 500 sunt dotate cu motorizare Euro 3 şi 500 cu motorizare Euro 4 şi sunt amortizate, îndeplinind condiţiile, potrivit normelor legale din România, de retragere şi înlocuire cu autobuze noi.
Cerinţa de a achiziţiona toate aceste tipuri de autobuze sub aceeaşi marcă, a unui singur producător, este fundamentată din punct de vedere tehnic şi economic: este mult mai avantajoasă achiziţionarea şi gestionarea pieselor de schimb; mult mai simplă instruirea personalului cu sisteme similare; în general, sistemul de exploatare este mai uşor de controlat în situaţia în care la autobuze diferă doar lungimea, restul echipamentelor fiind similare, produse sub aceeaşi marcă. Dacă această condiţie nu ar fi îndeplinită, ar însemna o diversificare a pieselor de schimb, a tehnologiei pentru întreţinerea planificată şi a reparaţiilor, a sculelor şi altor dispozitive, precum şi o diversificare a instruirii personalului, fapt care ar duce la costuri de exploatare nejustificat de mari pe durata de utilizare normală a autobuzului, subliniază PMB.
Conform sursei citate, Municipalitatea nu avea obligaţia de a lotiza contractul conform prevederilor Legii nr.99 /2016 privind achiziţiile sectoriale; condiţiile privind bonitatea participanţilor la licitaţie şi capacitatea de a derula contracte de această anvergură sunt imperios necesare întrucât entitatea contractantă utilizează fonduri publice, iar acestea trebuie cheltuite cât mai eficient, respectând interesul public, respectiv îmbunătăţirea şi modernizarea transportului public de călători în condiţii cât mai avantajoase pentru comunitate.
Referitor la ‘accesul egal al potenţialilor ofertanţi la procedura de atribuire’, PMB precizează că, potrivit legii, orice operator economic poate participa la o procedură de achiziţie publică/sectorială în nume propriu sau în asociere cu alţi operatori economici, în cazul în care nu poate îndeplini cerinţele de calificare solicitate de entitatea contractantă.
‘Susţinem şi încurajăm industria românească, dacă ea respectă condiţiile stabilite legal şi cel mai bun raport preţ-calitate. Existenţa unui producător autohton şi a unui produs fabricat în România în acest domeniu sunt încurajatoare, însă în condiţiile unui contract de 400 de vehicule trebuie luate în considerare cu atenţie atât experienţa producătorului, cât şi referinţele în ceea ce priveşte buna funcţionare a unor astfel de autobuze, în condiţiile de exploatare din Bucureşti’, se mai arată în comunicat.