Statele UE ar putea desemna funcţionari responsabili cu siguranţa alimentară, după scandalul contaminării ouălor

Statele Uniunii Europene (UE) au decis, marţi, să ia în considerare desemnarea unor funcţionari responsabili cu siguranţa alimentară şi să îmbunătăţească schimbul de informaţii după ce blocul comunitar a fost afectat în această vară de scandalul contaminării ouălor cu substanţa toxică denumită fipronil, transmite DPA.
Economica.net - mar, 26 sept. 2017, 14:48
Statele UE ar putea desemna funcţionari responsabili cu siguranţa alimentară, după scandalul contaminării ouălor

Belgia a fost prima ţară care, în 20 iulie, a notificat oficial Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) al UE de prezenţa ouălor contaminate cu substanţa toxică denumită fipronil.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a convocat pentru 26 septembrie o întâlnire cu miniştrii şi organismele naţionale pentru a discuta efectele acestui scandal. Pe plan global, ouăle contaminate au fost distribuite în peste 40 de ţări, inclusiv în 26 dintre cele 28 de state membre UE (inclusiv România).

Oficialii europeni au cerut îmbunătăţirea comunicării şi a coordonării la nivelul UE, în timpul incidentelor legate de siguranţa alimentară sau a furajelor. De asemenea, fiecare ţară membră a UE va lua în considerare înfiinţarea unui post de funcţionar responsabil cu siguranţa alimentară, pentru a se asigura că schimburile de informaţii sunt rapide şi eficiente.

‘Prezervarea sănătăţii publice şi a siguranţei alimentare este o responsabilitate colectivă. Furnizarea de alimente se confruntă cu dificultăţi şi de aceea trebuie să menţinem un sistem de detectare a fraudelor alimentare eficient şi puternic, să comunicăm şi să cooperăm la toate nivelurile’, a afirmat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Societatea ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

Analizele publicate arată că ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica este la acest moment unul dintre cei mai mari derulatori de proiecte de investiţii – director SNN
Nuclearelectrica este la acest moment unul dintre cei mai mari derulatori de proiecte de investiţii – director SNN
Nuclearelectrica este la acest moment unul dintre cei mai mari derulatori de proiecte de investiţii, însă deocamdată se află în faza de analiză a lor şi nu s-au luat deciziile finale de......
Ambasada României din SUA anunță că țara noastră a reușit să îndeplinească criteriul ratei de refuz al vizelor pentru a se califica în Programul Visa Waiver
Ambasada României din SUA anunță că țara noastră a reușit să îndeplinească criteriul ratei de refuz al vizelor ...
Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunţă că ţara noastră a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor ...
Bolojan: E greu să spun acum dacă există posibilitatea unui guvern de uniune naţională
Bolojan: E greu să spun acum dacă există posibilitatea unui guvern de uniune naţională
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat marţi că, în prezent, este greu să spună dacă există posibilitatea ...
Hotărâre de Guvern. Contractul colectiv de muncă din sectorul bancar a fost extins astfel încât să cuprindă toți angajații
Hotărâre de Guvern. Contractul colectiv de muncă din sectorul bancar a fost extins astfel încât să cuprindă toți ...
Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care contractul colectiv de muncă a fost extins la nivelul întregului sector ...