‘Din dividendele speciale s-au încasat 525 de milioane de lei, iar estimarea legată de acestea este în jurul a 1,2 miliarde de lei. Sunt discuţii la nivelul companiilor, înţeleg că s-au făcut şi şedinţe AGA, urmează să vedem în lunile următoare dacă aceşti bani vor alimenta bugetul de stat. Deficitul este de 0,78% din 3% cât a fost stabilit. 2,96% a fost targetul lor pentru acoperirea deficitului. Eu îl văd foarte sustenabil şi realizabilă încadrarea în ţinta de deficit de 3%, Nu aş face nicio corelaţie cu sumele legate de împrumuturi. După cum ştiţi, în fiecare an există credite care ajung la scadenţă şi care sunt achitate şi se face o refinanţare din acest punct de vedere. În a doua etapă sunt sumele de bani necesare care să acopere deficitul. Deficitul se acoperă tot prin împrumuturi în absolut toate economiile lumii’, a menţionat Mişa.
Ministrul Finanţelor a adăugat că statul este acţionar şi ‘ca în orice stat civilizat şi orice zona economică, statul are dreptul ca şi orice acţionar să-şi recupereze banii’.
‘Statul este acţionar şi, ca în orice stat civilizat şi orice zona economică, statul are dreptul ca şi orice acţionar să-şi recupereze banii. Dacă cei de la Transelectrica consideră că astfel de plăţi creează un dezechilibru pot să găsească soluţii din punctul acesta de vedere, pentru că vreau să vă spun că nu a existat nicio discuţie, niciun telefon dat de mine la companie. Fiecare companie stabileşte la nivelul conducerii ce politică vrea să adopte şi din punct de vedere al acordării de dividende, şi din punct de vedere al investiţiilor’, a spus oficialul MFP.
Guvernul a solicitat, la jumătatea lunii septembrie, tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.
Ministerul Energiei a cerut, până în prezent, 750 de milioane de lei de la Romgaz, 655 milioane de lei de la Hidroelectrica, 110 milioane de lei de la Nuclearelectrica şi 85 de milioane de lei de la Conpet, sub formă de dividende suplimentare.
Totodată, Ministerul Economiei a solicitat 171 milioane lei de la Transgaz şi 170,7 milioane de lei de la Transelectrica.
Conform proiectului de Ordonanţă pentru rectificarea bugetului de stat pe 2017, publicat la începutul lunii septembrie pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, veniturile nefiscale se majorează cu peste 2,038 miliarde lei, din care două miliarde de lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr 29/2017.