Madridul ameninţă cu suspendarea autonomiei Cataloniei

Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a ameninţat miercuri cu suspendarea autonomiei Cataloniei, somându-l pe preşedintele separatist Carles Puidgemont să confirme dacă a declarat marţi seara, în Parlamentul catalan, independenţa acestei regiuni, relatează AFP.
Economica.net - mie, 11 oct. 2017, 13:48
Madridul ameninţă cu suspendarea autonomiei Cataloniei

Într-o nouă escaladare a crizei între Madrid şi una dintre cele mai bogate regiunii din Spania, Rajoy l-a îndemnat pe Puigdemont să revină la legalitate, ameninţând că altfel va recurge – pentru prima oară – la articolul 155 al Constituţiei, care permite suspendarea autonomiei unei regiuni.

Într-o scurtă declaraţie televizată, el a anunţat că i-a cerut în mod oficial preşedintelui catalan să clarifice dacă a declarat independenţa Cataloniei, după „confuzia provocată intenţionat” de Executivul catalan marţi seara. Această cerere este prealabilă oricărei măsuri pe care Guvernul ar putea să o adopte în cadrul articolului 155 al Constituţiei, a adăugat Rajoy.

„De răspunsul preşedintelui (…) la această solicitare va depinde continuarea evenimentelor în zilele următoare”, a subliniat şeful Guvernului conservator.

Suspendarea autonomiei – fără precedent din 1934 – va fi considerată de către mulţi catalani un afront şi ar putea declanşa tulburări în această regiune, foarte ataşată de limba şi cultura sa şi a cărei autonomie a fost restabilită după moartea dictatorului Francisco Franco (1939-1975).

Uniunea Europeană (UE), zguduită deja de Brexit, urmăreşte criza cu îngrijorare. Comisia Europeană (CE) a repetat miercuri, cu forţă, că ea aşteaptă o „respectare deplină a ordinii constituţionale spaniole”.

Lideriii separatişti din Catalonia s-au bazat marţi pe victoria taberei „da” în referendumul de autodeterminare interzis, contestat şi pătat de violenţe poliţiste de la 1 octombrie – cu 90% din voturile exprimate şi o participare la urne de 43% -, pentru a semna o declaraţie de independenţă a Republici Ctalonia.

Însă Puigdemont a anunţat în prealabil că ssspendă efectele declaraţiei de independenţă în aşteptarea unui dialog cu Madridul.

FORŢĂ DISTRUGĂTOARE

„Preşedintele (Puigdemont) a spus că suspendă efectele independenţei, ale legii de tranziţie (către independenţă), pentru a putea să ne aşezăm, asculta, dialoga, vedea dacă există un mijloc în vederea găsirii unui acord”, a explicat miercuri dimineaţa un purtător de cuvânt al Guvernului catalan, Jordi Turull.

„Declaraţia de independenţă trebuie să fie făcută de Parlamentul Cataloniei”, a adăugat el, evocând în acest stadiu o semnare „simbolică”.

Referendumul – ale cărui rezultate sunt de neverificat, în lipsa unei comisii electorale independente – a provocat criza politică cea mai gravă din Spania de la revenirea ei la democraţie, în 1977, creând disensiuni profunde între locuitorii Cataloniei, în care trăiesc 16% din spanioli.

Înainte de Rajoy, ministrul său de Externe Alfonso Dastis i-a acuzat pe separatişti, în Camera Deputaţilor, că sunt „o forţă distrugătoare care îşi propune să înfrângă democraţia, să distrugă statul de drept şi să pună în pericol spaţiul european”.

În ediţia de miercuri, cotidianul El Pais, cel mai citit în ţară, denunţă o „capcană” întinsă de Executivul catalan, care nu caută, potrivit ziarului, să negocieze nimic altceva decât independenţa şi a prevăzut ca, în această perioadă, să destabilizeze economic şi politic” Spania.

Cotidianul catalan La Vanguardia preferă să insiste asupra unei încercări „de liniştire a tenisunii”.

În urma Consiliului de Miniştri, Mariano Rajoy urmează să se exprime în faţa deputaţilor, miercuri seara.

19% din PIB

În afară de suspendarea autonomiei, Guvernul are mai multe instrumente la dispoziţie.

El a preluat deja controlul asupra finanţelor regiunii, în septembrie. Madridul poate, de asemenea, să instaureze o stare de urgenţă limitată, care să-i permită să acţioneze prin decrete.

Orice măsură drastică riscă să provoace tulburări în Catalonia, o regiune cu 7,5 milioane de locuitori, care reprezintă 19% din PIB-ul regatului.

Catalanii, împărţiţi în părţi aproape egale pe tema independenţei, doresc în marea lor majoritate un referendum legal.

Potrivit unei surse din cadrul Guvernului regional, chiar înainte de deschiderea sesiunii Parlamentului, Carles Puigdemont a primit unul sau mai multe apeluri telefonice din străinătate, care l-au determinat să-şi întârzie alocuţiunea.

Însă Madridul continuă să excludă orice mediere între el şi Barcelona.

Te-ar mai putea interesa și
Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, din 2023, au reprezentat doar 0,51% din PIB
Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, din 2023, au reprezentat doar 0,51% din PIB
Cheltuielile efectuate în anul 2023 pentru cercetare-dezvoltare au însumat 8,288 miliarde de lei, reprezentând 0,51% din Produsul intern brut, din care pentru sectorul public 0,19% şi pentru......
Pre-vânzarea cu cel mai mare succes din crypto se apropie de final: Ce oportunități de investiție ne oferă piața
Pre-vânzarea cu cel mai mare succes din crypto se apropie de final: Ce oportunități de investiție ne oferă piața
Bitcoin rămâne liderul incontenstabil al pieței cripto și își menține reputația ca fiind cel mai de încredere activ ...
Companii de top, premiate la Gala Excelenței 2024 de către Intesa Sanpaolo Bank și First Bank
Companii de top, premiate la Gala Excelenței 2024 de către Intesa Sanpaolo Bank și First Bank
Intesa Sanpaolo Bank Romania și First Bank, subsidiare locale ale grupului bancar Intesa Sanpaolo, au găzduit la Muzeul ...
Dacia Duster, printre cele șapte finaliste Car Of The Year 2025
Dacia Duster, printre cele șapte finaliste Car Of The Year 2025
Dintre cele două modele asamblate în România selectate între cele 42 care participă la Car Of The Year 2025, unul a ...