Muncitorii calificaţi, IT-iştii şi agenţii de vânzări sunt cel mai greu de găsit pe piaţă – studiu eJobs

Cei mai mulţi angajatori participanţi la cel mai recent sondaj realizat de eJobs, majoritatea afaceri mici şi mijlocii, spun că nu găsesc suficienţi candidaţi potriviţi pentru posturile disponibile. Cel mai greu de găsit pe piaţă sunt muncitorii calificaţi, IT-iştii şi agenţii de vânzări. Jumătate dintre companiile participante la sondajul eJobs caută potenţiali angajaţi în alte orașe decât cel în care recrutează, iar aproape jumătate dintre angajatori recrutează şi din domenii de activitate conexe postului deschis.
Economica.net - lun, 16 oct. 2017, 10:22
Muncitorii calificaţi, IT-iştii şi agenţii de vânzări sunt cel mai greu de găsit pe piaţă - studiu eJobs

Pentru fiecare poziţie deschisă, 58% dintre companiile participante la sondajul eJobs susţin că au mai puţin de 50 de aplicanţi, în timp ce 26% dintre angajatori primesc între 50 și 100 de CV-uri pentru fiecare post vacant. Doar 7% dintre companii au până la 200 de candidaţi pentru o poziţie deschisă, şi doar 9% dintre angajatori primesc peste 250 de CV-uri pentru un post disponibil, acestea fiind majoritatea companii mari şi foarte mari. 

Oferta de candidați din piaţă a scăzut în ultimii câțiva ani, susţin 77% dintre companiile respondente, în timp ce 5% dintre angajatori consideră că a stagnat.

Durează tot mai mult ca angajatorii să ocupe poziţiile vacante

Ca urmare, procesele de recrutare au devenit prea lungi, susţin 47% dintre companii, şi mai dificilă decât acum doi ani (spun 42% dintre angajatorii intervievaţi). 

Timpul de recrutare pentru poziţiile deschise este cuprins, pentru aproape jumătate dintre respondenți, între 30 și 60 de zile, iar 14% dintre angajatori spun că reuşesc să angajeze după 90 de zile sau chiar mai mult. O treime dintre companii, în special dintre cele mici şi mijlocii, declară că procesul de recrutare nu depăşeşte 30 de zile, și numai 5% dintre angajatori reuşesc să ocupe o poziţie în mai puţin de două săptămâni.

Atunci când încep procesul de recrutare pentru o nouă poziție, companiile mizează în principal pe platformele de recrutare online, cum este eJobs (93%), pe recomandările venite din cadrul echipei existente (67%), pe reţelele de socializare (40%), dar și pe aplicările directe, pe site-ul companiei (26%).
Cu toate acestea, pentru a găsi candidaţi valoroși, companiile au început să diversifice tot mai mult metodele de atragere a acestora. Jumătate dintre companiile participante la sondajul eJobs caută potenţiali angajaţi în alte orașe decât cel în care recrutează, iar 49% dintre angajatori caută candidaţi şi în domenii de activitate conexe postului deschis. În acelaşi timp, aproximativ un sfert dintre angajatorii intervievaţi spun că oferă un salariu peste nivelul pieţei, şi doar 9% dintre companii spun că investesc în programe prin care să-și dezvolte şi consolideze un brand atractiv de angajator.

Cel mai greu de găsit pe piaţă: muncitorii calificaţi, IT-iştii şi agenţii de vânzări.

Cel mai greu de recrutat sunt muncitorii calificaţi (spun 37% dintre companii), specialiști IT (spun 26% dintre angajatorii intervievaţi) şi specialişti în vânzări (pentru 26% dintre angajatorii care au participat la studiul eJobs).
În contrast, managerii, contabilii şi specialiştii în finanţe-bănci sunt cel mai uşor de angajat în acest moment pe piaţa românească.

Studiile şi cursurile de specialitate urmate de candidaţi, marginale în decizia angajatorului de a recruta sau nu un candidat. Preeminent la angajare e ceea ce ştie să facă omul care vrea postul.

În decizia de angajare a unui candidat, cel mai mult contează abilităţile sale profesionale (spun 60% dintre angajatorii intervievaţi), pasiunea pentru domeniul în care vor să se angajeze (spun 44% dintre angajatori) şi nivelul de implicare (spun 40% dintre companii).
Studiile, cursurile de specialitate urmate, companiile pentru care candidaţii au lucrat şi planurile lor profesionale cântăresc cel mai puţin în decizia angajatorului de a recruta un candidat în defavoarea altuia.

La rândul lor, şi candidaţii cred că abilitățile lor profesionale reprezintă cel mai mare atu în obţinerea postului dorit (spun 58% dintre candidaţii participanţi la sondaj), urmate de experiența acumulată în câmpul muncii (54%) și de nivelul de implicare în activitatea de zi cu zi (52%).

Aproape 90% dintre candidaţii care au participat la sondajul eJobs sunt interesați de noi oportunităţi de carieră, potrivit sondajului eJobs. Cei mai mulţi dintre aceştia au între 19 și 45 de ani şi lucrează, în prezent, fie în companii foarte mici, cu cel mult 10 angajaţi, fie în companii cu peste 1.000 de angajaţi.
Mai mult de jumătate dintre aceştia (61% dintre ei) ar fi interesaţi să schimbe atât compania pentru care lucrează, cât şi poziţia, 24% ar fi interesați doar de o schimbare a angajatorului, continuând să lucreze pe o poziție similară celei ocupate în prezent, iar 8% dintre candidaţi ar vrea să-şi schimbe doar locul de muncă curent şi să evolueze profesional în cadrul companiei în care lucrează.

Motivele care îi determină pe respondenții la sondajul eJobs să își dorească un nou loc de muncă sunt pachetul salarial actual (60%), lipsa oportunităților de dezvoltare profesională (48%) și lipsa motivației la actualul loc de muncă (43%).

Salariul nu este însă întotdeauna un criteriu eliminatoriu când vine vorba de alegerea unui nou job. Astfel, jumătate dintre respondenți nu și-ar schimba o carieră care le place și îi face fericiți doar pentru bani. 19% ar pune în plan secundar pasiunea pentru jobul actual doar dacă li s-ar oferi o dublare a salariului actual, iar 14% ar pleca pentru o mărire de 50-80%.

„Chiar dacă, la nivel declarativ, 89% dintre angajații români și-ar dori un nou loc de muncă, nu toți se și află într-un proces activ de căutare. Mai degrabă, s-ar putea spune că sunt deschiși oricăror oportunități profesionale care să întrunească setul de criterii și așteptări pe care le au de la un job. Ce este cert, însă, este faptul că acești 89% dintre angajați pot în orice moment să facă o schimbare de carieră, iar acesta este un indiciu și un semnal de alarmă foarte important pentru angajatori în ceea ce privește echipa actuală, devenind astfel tot mai necesare programele complexe de retenție a talentelor, dar în același timp o veste bună pentru angajatorii interesați să atragă candidați valoroși în viitor”, a declarat Bogdan Badea, Head of Sales la eJobs.

Studiul eJobs a fost realizat în perioada august – septembrie 2017 pe un eșantion format din 180 companii, dintre care 60% au sub 100 de angajați, iar 28% între 100 și 500 de angajați. La sondaj au participat, totodată, 1.794 de respondenți candidați, dintre care 62% femei și 38% bărbați, majoritatea (83%) cu vârsta între 26 și 55 de ani, și fără funcții de conducere (63%).

Lansată în 1999, eJobs este astăzi cea mai mare platformă de recrutare online din România, cu un număr de peste 3,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 30.000 de joburi active în orice moment. eJobs Group face parte din grupul media Ringier România, membru Ringier AG.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...