Moody’s: România va continua probabil să respecte acordul cu FMI şi UE

România va continua probabil reformele fiscale şi ajustările structurale iniţiate de fostul guvern, iar în acest caz demisia cabinetului condus de Emil Boc nu va influenţa ratingul de ţară, a afirmat analistul Moody’s Atsi Seth.
Economica.net - lun, 06 feb. 2012, 15:36

Moody’s urmăreşte situaţia politică din România de la începerea protestelor, în urmă cu trei săptămâni, şi a avertizat deja că problemele politice, precum demisia guvernului, ar putea amplifica incertitudinile legate de strategiile economice într-un an electoral, a declarat Seth pentru MEDIAFAX.

Seth a notat în acest context că numirea tehnocratului Cătălin Predoiu (ca premier interimar n.r.) arată că politicile guvernului vor respecta în continuare programul cu FMI şi UE.

„Numirea tehnocratului Cătălin Predoiu sugerează că politicile vor continua pe drumul reformei fiscale şi a ajustării structurale iniţiate de fostul guvern”, consideră Seth.

Analistul a explicat că scenariul de bază luat în calcul de Moody’s este că politicile României vor respecta, în mare, programul cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

„Principala noastră preocupare este legată de politici şi nu de o anumită compoziţie a guvernului. În consecinţă, vom monitoriza îndeaproape politicile şi aplicarea lor, în următoarele săptămâni şi luni”, a adăugat Seth.

Moody’s este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are calificativ „Baa3”, ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni, pentru Reuters, că Fondul se aşteaptă ca acordul cu România să continue după demisia premierului Emil Boc.

Analistul Fitch Ratings Gergely Kiss a afirmat luni, pentru MEDIAFAX, că România va respecta, până la alegerile parlamentare, programul convenit cu FMI şi UE, inclusiv ţintele fiscale pentru acest an.

Analistul Juraj Kotian, de la Erste Bank, consideră la rândul său că depunerea mandatului guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de creştere a costurilor de finanţare ale României, atât timp cât va exista continuitate în privinţa cooperării cu FMI şi Comisia Europeană şi a consolidării fiscale.

Premierul Emil Boc a depus luni mandatul Guvernului la Preşedinţie şi Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a luat act, luni, de demisia lui Boc din funcţia de premier şi a semnat decretul de numire a lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, până la formarea noului guvern.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent electric. Unde va fi amplasat parcul fotovoltaic
Doi miliardari greci, prezenți deja în România printr-o cunoscută firmă listată la Bursă, vor să producă curent ...
Doi miliardari greci, prezenți deja în România în industria producătoare de tâmplărie de aluminiu printr-o companie listată la BVB, vor dezvolta un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 18,15......
Loteria Română vrea să cumpere servicii de procesare a plăților electronice, pentru care a bugetat aproape 1 milion de lei
Loteria Română vrea să cumpere servicii de procesare a plăților electronice, pentru care a bugetat aproape 1 milion ...
Compania Naţională Loteria Română vrea să contracteze, cu 946.741 lei, fără TVA, servicii de procesare a plăţilor ...
MAI: 11 persoane aflate în situații de risc au fost salvate în ultimele 24 de ore
MAI: 11 persoane aflate în situații de risc au fost salvate în ultimele 24 de ore
Efective ale Ministerului Afacerilor Interne au salvat, în ultimele 24 de ore, 11 persoane aflate în situaţii de risc, ...
BCE ar putea să aștepte o perioadă mai lungă până să decidă o nouă scădere a dobânzii de referință, din cauza riscurilor inflaționiste – guvernatorul Băncii Naționale a Austriei
BCE ar putea să aștepte o perioadă mai lungă până să decidă o nouă scădere a dobânzii de referință, din cauza ...
Banca Centrală Europeană ar putea să aştepte o perioadă mai lungă de timp înainte de a adopta o nouă reducere a dobânzii ...