Guvernul francez va trebui să returneze 10 miliarde de euro unor companii

Statul francez va trebui să returneze până la 10 miliarde de euro către o serie de mari companii, după invalidarea în justiţie a unei taxe introduse în mandatul preşedintelui socialist Francois Hollande, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Christophe Castaner, transmite AFP.
Economica.net - mie, 18 oct. 2017, 18:53
Guvernul francez va trebui să returneze 10 miliarde de euro unor companii

Statul francez a fost condamnat să ramburseze banii după ce Curtea Constituţională a invalidat o taxă de 3% pe dividendele distribuite de companiile franceze, introdusă în 2012 de Francois Hollande pentru a încuraja companiile să îşi reinvestească profiturile. În luna mai a acestui an, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis şi ea că taxa pe dividendele distribuite de companiile franceze este contrară dreptului european.

‘Amatorismul juridic a dus la cel mai mare cadou fiscal făcut vreodată companiilor din această ţară. Este vorba despre o sumă cuprinsă între opt şi zece miliarde, riscul maxim fiind de 10 miliarde de euro’, a declarat Christophe Castaner, la finalul Consiliului de miniştri.

Această enormă factură care trebuie achitată vine într-un moment nepotrivit pentru Guvernul de la Paris, care s-a angajat să aducă în acest an deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene, după mai mulţi ani de derapaj.

Preventiv, Ministerul francez de Finanţe a eliminat această taxă din proiectul de buget pe 2018 şi a constituit provizioane în valoare de 5,7 miliarde de euro pe cinci ani pentru rambursări.

Însă aceste provizioane nu sunt suficiente, a recunoscut marţi ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care a apreciat că este nevoie să fie studiate mai multe opţiuni pentru a soluţiona acest litigiu, care în opinia sa a fost provocat de deciziile proaste adoptate de predecesorii săi. Bruno Le Maire intenţionează ca în săptămânile următoare să se întâlnească cu companiile afectate de această taxă, dar şi cu reprezentanţii patronatului, pentru a discuta opţiunile posibile, printre care se numără şi o ‘contribuţie excepţională’.

Această taxă s-a aplicat doar pentru cele mai mari companii franceze, adică cele care au o cifră de afaceri mai mare de un miliard de euro. Potrivit calculelor Ministerului Economiei, aproximativ 50% din rambursări vor merge către un număr de 13 companii.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...