Ediţia 2017 a Catalogului francizelor, lansată joi la Forumul Investitorilor în Franciză, menţionează un număr total de 363 de concepte active în piaţă, în creştere cu 6% faţă de ediţia precedentă a analizei francize.ro.
Pe de altă parte, peste 30 de concepte de franciză s-au retras din piaţă în ultimii ani sau nu şi-au găsit parteneri investitori.
Francizele româneşti ajung la o cotă de 35% din piaţă, a precizat Paul Voicu, managing partner Investure Franchise Consulting. Numărul de francize româneşti active a crescut uşor, iar apetitul local pentru dezvoltarea în franciză creşte vizibil de la an la an şi este de aşteptat ca în următorii 2-3 ani să ajungă la un echilibru cu brandurile străine.
Pe lângă conceptele active în piaţă există alte 40 de idei de afaceri noi în căutare de parteneri – masterfrancize internaţionale sau concepte autohtone.
Numărul de unităţi operate prin franciză ajunge la peste 9.800, în medie 27 unităţi/franciză activă, în creştere cu 10-11% faţă de 2015.
Cele mai multe concepte de franciză active în România provin din SUA – McDonald’s, Subway, Remax, GNC, Sketchers -, Franţa – Carrefour, Paul, Relay -, Italia – O’Bag, Max Mara, Motivi.
Potrivit datelor prezentate la Forumul Investitorilor în Franciză, cea mai profitabilă franciză pe piaţa din România este ING Office, cu un profit de 15.000-20.000 de euro/lună în cazul unităţii din zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu, în nordul Bucureştiului. Lista de aşteptare pentru a deveni partener în franciza ING este însă una foarte lungă.