Pasajul Ciurel: ce se întâmplă cu cel mai mare proiect de infrastructură rutieră al Capitalei și când va fi gata

Noul termen pentru finalizarea Pasajului Ciurel este martie 2018, spun oficialii Primăriei București. Acesta nu va mai fi gata până la finele anului, din cauză că lucrările au fost încetinite de descărcările arheologice și relocarea rețelelor electrice. Primarul General Gabriela Firea va oferi mai multe detalii despre marile proiecte de infrastructură ale Capitalei în cadrul sesiunii LIVE BUSINESS ECONOMICA.NET de marți, 24 octombrie.
Economica.net - lun, 23 oct. 2017, 21:02
Pasajul Ciurel: ce se întâmplă cu cel mai mare proiect de infrastructură rutieră al Capitalei și când va fi gata

„Termenul estimat de finalizare a pasajului Ciurel este martie 2018”, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții municipalității. Potrivit lor, descărcările arheologice și relocarea rețelelor electrice aflate în amplasamentul lucrării au determinat încetinirea ritmului execuției.

Astfel se explică și de ce la rectificarea Bugetului Municipiului Bucuresti pe anul 2017, pentru obiectivul Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel -Autostrada București – Pitești, bugetul a fost redus de la 90 de milioane de lei la 55 de milioane de lei.

„Motivul pentru care bugetul pentru acest proiect a fost diminuat îl reprezintă faptul că lucrările prevăzute în graficul de execuție pentru anul 2017 nu pot fi executate în totalitate ca urmare a întârzierilor de relocare rețele electrice aflate în amplasamentul lucrărilor”, au menționat reprezentanții Primăriei București.

De asemenea, nu au fost finalizate nici lucrările pentru descărcarea arheologică prevazută prin Avizul Ministerului Culturii. „A rămas de executat 35% din descarcarea arheologica a sitului de categoria 1, localizat in partea de vest față de șoseaua Virtuții”, au detaliat aceștia.

Ei au mai spus că, în urma schimbărilor legislative intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2017, zonele de descărcare araheologică s-au extins și cu zonele inițial considerate ca supraveghere arheologică. Lucrările de descărcare arheologică sunt estimate a se finaliza la sfârșitul anului 2017.

Stadiul lucrărilor

Nod rutier Virtuții:

a) La pasaje:

* La podul hobanat peste râul Dâmbovița, tăblierul metalic este finalizat, placa de suprabetonare este finalizată; în momentul de față se realizează verificări în vederea începerii procedurii de tensionare a hobanelor estimată pentru sfârșitul lunii Octombrie 2017 – începutul lunii Noiembrie 2017

* La podul peste Șos. Virtuții, tronsoanele tablierului metalic se uzinează în fabrica de la Călărași, primele tronsoane urmând să se livreze la începutul lunii Noiembrie 2017; totodată se execută turnurile de sprijin pentru tablierul metalic ce urmează să fie instalat

* La pasaje, suprastructura din beton este executată, urmând a se executa hidroizolația, straturile rutiere și elementele de siguranță rutieră, exceptând două structuri care sunt în prezent blocate de rețelele electrice

b) Drumuri

* În prezent se lucreaza la prelungirea bretelei adiacente Strandului Dâmbovița, realizându-se lucrări de terasamente;

c) Rețele edilitare

* În prezent se realizează lucrari de deviere și protecție a rețelelor Netcity, Telekom, RADET, canalizare și alimentare cu apă

În ceea ce privește rețelele ENEL:

* S-a avizat studiul de soluție cu privire la relocarea și protejarea rețelelor electrice

* Totodată, în urma solicitării beneficiarului, PMB, a fost finalizată documentația pentru avizul tehnic de racordare la sistemul de iluminat al Nodului Rutier Virtuții.

Oficialii Primăriei București au mai spus că plăițle către constructor au fost efectuate în totalitate.

În ceea ce privește continuarea proiectului cu drumul către A1, ei au menționat că este condiționată de aprobarea Planului Urbanistic Zonal.  Proiectul tehnic al noului drum prevede trei benzi pe sens.

Proiectul  „Penetrația Splaiul Independenței – autostrada Bucuresti-Pitești” a fost demarat în 2010, în ciuda neînţelegerilor dintre Primăria Capitalei şi locuitorii de pe traseul ales. Conflictul între proprietari şi Primărie a dus la blocări succesive în instanţă, ba chiar şi la decizii în justiţie împotriva continuării lucrărilor, toate ducând la prelungirea termenelor şi întârzierea proiectului, astfel încât nici astăzi nu se ştie exact când ar putea fi terminat în întregime. În cele din urmă, singura componentă concretă a proiectului a rămas Pasajul Ciurel.

În ceea ce priveşte drumul expres, acesta va porni de la intersecţia Şoseaua Virtuţii cu Splaiul Independenţei, va merge pe lângă Lacul Morii până la intersecţia cu bulevardul Uverturii, după care va trece pe lângă staţia de tratare a apei Roşu-Militari şi va ieşi din Bucureşti prin comuna Chiajna. Va traversa Centura Capitalei, va trece prin Comuna Dragomireşti-Vale şi va ieşi în A1, la km 13, Pod Ciorogârla.

Lucrările la Penetraţia – Splai – Ciurel – A1 sunt derulate de asocierea de firme JV Bogl – Astaldi – Eurocontruct -Tehnologica şi Proiect Bucureşti, care a câştigat licitaţia derulată de Primăria Capitalei. Valoarea contractului este de circa 580 milioane de lei, în vreme ce exproprierile sunt estimate la 561,76 milionae de lei, conform devizului general.

Marile probleme ale Bucureştiului vor fi dezbătute marți,m 24 octombrie, la conferinţa LIVE BUSINESS, cu invitatul special Primarul General Gabriela Firea.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...