China: Xi Jinping, reales la conducerea Partidului Comunist

Xi Jinping a obţinut miercuri un nou mandat la şefia Partidului Comunist chinez (PCC), o formalitate pentru cel care este pe cale să rămână definitiv la putere, înconjurat de o echipă de conducere fără un succesor care să-l umbrească, relatează AFP citat de News.ro.
Economica.net - mie, 25 oct. 2017, 09:04
China: Xi Jinping, reales la conducerea Partidului Comunist

Potrivit tradiţiei, Xi Jinping, purtând un costum închis la culoare şi o cravată roşie, a apărut zâmbind în faţa presei, înconjurat de colegii săi din noul conclav care va conduce China timp de cinci ani, la o zi după încheierea Congresului cincinal al PCC, scrie News.ro.

 

”Îmi consider (realegerea) nu doar ca pe o aprobare a muncii mele, ci şi ca pe o încurajare care mă va împinge înainte”, a promis el, într-o alocuţiune transmisă în direct la televiziune.

Comitetul Central, un fel de parlament al PCC, l-a ales cu uşile închise în funcţia de secretar general, alături de alţi şase membri permanenţi ai Biroului Politic, instanţa care deţine în realitate puterea în China.

În cârstă de 64 de ani, Xi Jinping şi-a consolidat puterea la al XIX-lea Congres al PCC, care s-a încheiat marţi, obţinând onoarea supremă de a figura în charta partidului unic, o distrincţie pe care doar fondatorul regimului, Mao Zedong, a mai primit-o înaintea sa în timpul vieţii.

Şeful partidului, şeful statului, şeful armatei, de când a venit la putere, la sfârşitul lui 2012, Xi Jinping a acumulat puterile la vârful celei de a doua puteri economice mondiale şi a prezidat la o consolidare a autorităţii regimului.

CLUBUL SEXAGENARILOR

Includerea numelui şi ”Gândirii” sale în statutul partidului unic sugerează că el poate să rămână de-acum pe termen nedeterminat la conducerea ţării, apropiindu-se de limita de vârstă teoretică, de 68 de ani, şi de grija de a-şi alege un succesor.

Însă noul Comitet Permanent este alcătuit exclusiv din sexagenari şi nu este deschis unei generaţii de persoane în vârstă de 50 de ani, care ar fi fost eventuali succesori.

„Xi Jinping nu vrea să împartă puterea, nu vrea să aibă pe cineva care să-i sufle în ceafă, pregătind succesiunea”, observă sinologul Jean-Pierre Cabestan de la Universitatea baptstă de la Hong Kong.

Punându-şi în competiţie potenţialii succesori, ”el vrea să menţină presiunea asupra lumii şi să se bucure de putere timp de încă cinci sau zece ani fără să-şi lege mâinile”.

Xi Jinping vede departe. Într-un discurs-fluviu, în deschiderea Congresului, miercurea trecută, le-a promis compatrioţilor săi o ”nouă eră a socialimului chinezesc” pe care l-a prezentat la orizontul lui 2050 – transformarea Chinei într-o mare putere prosperă şi respectată.

Îndepărând orice speranţă de liberalizare a regimului, el a îndemnat în treacăt la ”apărarea autorităţii Partidului şi sistemului socialist chinez”.

”VIRUSUL” CORUPŢIEI

Cei cinci ani de putere ai lui Xi Jinping au fost însoţiţi de un război împotriva corupţiei, care a sancţionat nu mai puţin de 1,5 milioane de persoane. El este suspectat că a profitat de acest adevărat război pentru a-şi îndepărta noii rivali politici.

Lupta împotriva corupţiei ”este un drum fără sfârşit”, a repetat miercuri Xi Jinping, îndemnând cadrele PCC ”să se debaraseze de acest virus care distruge ţesutul Partidului”.

În afară de premierul Li Keqiang, Xi Jinping este singurul membru al precedentului Comitet Permanent prezent în noua instanţă.

Cei cinci nou-veniţi sunt Li Zhanshu, un consilier apropiat al lui Xi, vicepremierul Wang Yang, teoreticianul PCC Wang Huning, noul şef al luptei împotriva corupţiei Zhao Leji şi şeful PPC la Shanghai Han Zheng.

Xi Jinping urmează să fie relaes la conducerea statului în martie, în cadrul unei sesiuni anuale a Parlamentului, dar şi Li Keqiang, care urmează să rămână şeful Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...