După ce au stagnat în 2016, veniturile realizate din vânzarea de produse personale de lux ar urma să crească cu 6% în 2017, până la 262 miliarde de euro, potrivit estimărilor publicate miercuri de Bain într-un raport anual elaborat cu firma italiană Altagamma. Conform precedentelor estimări, vânzările de produse de lux urmau să crească cu 2-4% în 2017.
În ultimii ani,ameninţările de securitate din Europa au limitat cheltuieile turiştilor în regiune iar încetinirea economiei chineze a afectat sectorul luxului. În schimb, în acest an, vizitatorii din Europa au reluat cheltuielile iar cererea venită din partea clasei de mijloc din China şi-a revenit rapid. În plus, încercările retailerilor de a-i cuceri pe tinerii cumpărători şi a reduce decalajul de preţ dintre Europa şi zonele mai scumpe din Asia au început să dea rezultate, susţin analiştii Bain.
‘Companiile de produse de lux şi-au regândit strategiile şi acum încearcă să recâştige încrederea pierdută a consumatorilor’, susţine Federica Levato, unul din autorii raportului. Potrivit acesteia, creşterea din acest an este una mai sănătoasă, fiind susţinută mai degrabă de creşterea volumelor decât de majorarea preţurilor, în timp ce raportul dintre achiziţiile turiştilor şi cele ale cumpărătorilor locali este unul mai echilibrat.
Cumpărătorii chinezi reprezintă 32% din piaţa produselor de lux în 2017, mai mult decât oricare altă naţionalitate, graţie creşterii achiziţiilor atât în China cât şi în străinătate.
De asemenea, generaţia millennials, cei născuţi între începutul anilor 1980 şi mijlocul anilor ’90, care deja reprezintă o treime din piaţă, precum şi ‘generation Z’, cei născuţi ulterior, încep să contreze pe piaţa produselor de lux, se arată în raportul Bain.
Mărcile de lux au început să se orienteze din ce în ce mai mult spre social media, prin parteneriate cu vedete pop şi aşa-numiţii influenceri, pentru a se asigura că produsele lor sunt pe gustul tinerilor. Însă aceste eforturi au dus şi la creştere costurilor. Bain estimează că dacă 65% din toate firmele de lux vor înregistra o creştere a vânzărilor în 2017, doar 35% vor înregistra o creştere a profitului operaţional.
Pe ansamblu, Bain prognozează că industria produselor de lux ar urma să crească cu 4-5% pe an până în 2020, în condiţiile în care vânzările online, odată un canal periferic pentru mărcile de lux, cresc constant. Conform prognozelor, vânzările online ar urma să fie responsabile pentru un sfert din vânzările totale în 2025 faţă de 9% în prezent.