‘Deşi am încercat să ne abţinem şi să nu comentăm campania de denigrare dusă de la o vreme de către doamna primar general personal împotriva societăţii noastre, nu putem să acceptăm cele afirmate în interviul menţionat fără să prezentăm public şi punctul de vedere al UTI. (…) Directorul ASB, din informaţiile pe care le deţinem, nu este rudă cu vreo persoană din cadrul UTI. Am căutat să vedem dacă există vreo legătură de rudenie între angajaţi ASB şi cei ai UTI şi, într-adevăr, există un angajat al UTI care are un frate vitreg angajat în cadrul ASB, însă nu considerăm ca aceasta este persoana la care doamna primar Firea se referă, întrucât nu deţine vreo funcţie de natură să influenţeze atribuirea sau derularea vreunui contract, cu atât mai mult cu cât acesta e atribuit prin licitaţie publică’, se arată în dreptul la replică transmis de UTI.
Compania neagă orice legătură între câştigarea unor licitaţii şi aspectul invocat de edilul general. UTI respinge, de asemenea, orice aluzie privind influenţarea procedurilor de atribuire a contractelor prin mijloace nelegale.
‘Dacă doamna primar general are informaţii că vreo persoană ar fi încălcat legea în beneficiul sau în legătură cu societatea noastră, o rugăm să le facă publice şi să sesizeze organele abilitate. Societatea noastră are cel mai mare interes în a clarifica orice informaţie sau aluzie vehiculată în spaţiul public. Considerăm, totuşi, că aceste afirmaţii sunt total lipsite de substanţă’, a menţionat aceeaşi sursă.
În contextul în care primarul general a făcut referire şi la existenţa unor firme de tip ‘căpuşă’ care au avut de-a lungul timpului contracte cu Municipalitatea, UTI a subliniat că toate contractele pe care le-a avut cu PMB, din 2006 şi până în prezent, au fost atribuite prin licitaţii publice la care compania a participat prin prisma competenţelor tehnice şi ale resurselor umane din echipa sa, ‘acestea fiind în totalitate contracte complexe, care necesită expertiză tehnică solidă şi multe resurse financiare din partea executantului’.
‘Solicităm public doamnei primar general să vină cu dovezi obiective în sprijinul celor afirmate şi să arate opiniei publice în ce a constat ‘căpuşarea’ făcută în aceşti ani de către UTI şi să nu uite să menţioneze şi cele peste două milioane de euro pe care UTI nu le-a încasat pentru lucrări executate, predate şi aflate în funcţiune fără, însă, să fie achitate’, reiese din comunicat.
Firma a mai precizat că societatea nu a primit nicio reclamaţie/sesizare/solicitare oficială prin care să i se reproşeze vreun aspect negativ în derularea contractelor sale cu PMB sau ASB.
‘Acolo unde doamna primar vede ‘căpuşarea’ Primăriei, vă informăm că stă munca a sute de oameni care au implementat un sistem performant de trafic, au eliberat zone mari din Bucureşti de cablurile aeriene, au realizat lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere, au contribuit la construirea unei arene sportive la cele mai înalte standarde de calitate. UTI a câştigat proiectele prin prisma competenţelor, cristalizate în urma unor investiţii majore în dezvoltarea oamenilor şi în infrastructura de lucru. Lucrările sunt publice, au fost executate conform cerinţelor Primăriei şi au fost recepţionate de reprezentanţi ai acestei instituţii, se pot verifica, le pot testa toţi cetăţenii, nu au fost ascunse, totul a fost transparent’, a menţionat compania.
UTI şi-a exprimat disponibilitatea de a realiza o discuţie publică, transparentă, referitoare la toate proiectele realizate în Bucureşti, precum sistemul de management al traficului şi de Arena Naţională.
Gabriela Firea a declarat, luni, pentru ‘Adevărul’ că în jurul Primăriei Generale ‘s-a dezvoltat un sistem ocult din punct de vedere al corectitudinii business-ului administrativ’. Ea a precizat, de asemenea, că fratele directorului UTI ar fi fost director la Administraţia Străzilor.
‘Doar o mână de firme – căpuşă, le pot spune deja – aveau contracte de 20 de ani. Alţi oameni de afaceri nu mai pătrundeau niciodată. Era un sistem închis, un sistem ocult. Din punctul meu de vedere, în jurul Primăriei Generale a Capitalei s-a dezvoltat un sistem ocult din punct de vedere al corectitudinii business-ului administrativ, în sensul că doar câteva firme au avut acces la aceste fonduri, la toate regiile şi administraţiile. Aceleaşi. Este una care e în toate activităţile companiei. Vi se pare normal? O firmă – UTI – care apare şi pe şantiere, şi la Administraţia Străzilor, şi la semafoare, şi la Arena Naţională. Peste tot, direct sau prin diferite asocieri’, a declarat Firea.