BNS precizează că noua estimare a câştigului salarial mediu brut pentru 2018, cea realizată luând în calcul transferul contribuţiilor, arată o creştere faţă de nivelul prognozat pentru 2018, fără a lua în calcul transferul contribuţiilor (prognoza realizată în luna septembrie 2017), cu doar 18,7%, în loc de 20% (câştigul salarial mediu brut pentru 2018, după transferul contribuţiilor, este estimat la 4.132 lei, faţa de 3.480 lei – câştigul salarial mediu brut estimat pentru anul 2018, fără a lua în calcul transferul contribuţiilor).
‘Dacă avem în vedere ajustarea salarială anunţată pentru sectorul bugetar în vederea acoperirii transferului, de 25% şi ajustarea salariului minim pentru transferul contribuţiilor de 22,5% (1.900 lei faţă de 1.550 lei), rezultă că în fapt, pentru restul sectorului concurenţial (adică salariaţi din sectorul concurenţial, alţii decât cei plătiţi la salariul minim), ajustarea estimată este de doar 16%, cu siguranţa că o parte din această ajustare este generata de reaşezarea ierarhiei salariale ca urmare a evoluţiei salariului minim’, precizează reprezentanţii BNS.
BNS consideră că având în vedere contribuţiile sociale şi impozitele plătite la câştigul salarial mediu brut estimat pentru 2018, fără transferul contribuţiilor sociale, şi cel estimat pentru 2018 cu includerea transferului de contribuţii, efectul transferului va aduce o scădere a câştigului salarial mediu net cu 24 lei, în timp ce cheltuiala angajatorului scade cu 47 lei. De asemenea, veniturile colectate la bugetul consolidat scad cu 23 lei, respectiv contribuţiile sociale datorate de angajat şi angajator cresc cu 173 lei, iar impozitul pe salarii datorat scade cu 196 lei.
Pe de altă parte, calculele făcute pentru câştigul salarial mediu al salariaţilor din sectorul concurenţial, alţii decât cei plătiţi la nivelul salariului minim, arată că prin transferul contribuţiilor, câştigul salarial mediu net scade cu 96 lei, cheltuiala angajatorului cu 175 lei, în timp ce veniturile colectate la bugetul consolidat scad cu 79 lei, respectiv contribuţiile sociale datorate de angajat şi angajator cresc cu 67 lei, iar impozitul pe salarii datorat scade cu 246 lei.
‘Prin acest transfer de contribuţii se încalcă prevederile unor tratate internaţionale ratificate de România, în contextul în care care Constituţia României stipulează obligativitatea statului român de respectare cu bună credinţă a obligaţiilor ce-i revin din tratatelor internaţionale la care este parte’, mai spune Blocul Naţional Sindical.
Totodată, reprezentanţii BNS menţionează că începând de anul viitor pensionarii, şomerii şi persoanele asistate social vor beneficia cu titlu gratuit de servicii medicale fără obligaţia de plată a contribuţiei de sănătate.
‘Începând cu 1 ianuarie 2018: pensionarii, şomerii, persoanele asistate social, persoanele aflate în concediu medical, persoanele aflate în concediu de creştere copil, personalul monahal, străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, vor beneficia cu titlu gratuit de servicii medicale, toţi fiind asiguraţi ai sistemului public de sănătate, fără obligaţia de plată a contribuţiei de sănătate. În prezent contribuţia la sistemul de asigurări de sănătate este achitată prin reţinere la sursă de către instituţiile ce le asigură plata indemnizaţiilor / prestaţiilor sociale. În acelaşi spirit, de la 1 ianuarie 2018 şomerii nu vor mai fi asiguraţi pentru concedii medicale şi nici în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, în prezent ANOFM plăteşte pentru ei contribuţiile de concedii şi indemnizaţii de asigurări de sănătate şi cea de asigurare a riscului în caz de accident de muncă. De exemplu, azi un şomer aflat în perioada de practică, pe durata unui curs de formare organizat de ANOFM, dacă suferă un accident de muncă este asigurat şi poate beneficia de indemnizaţie dar şi de servicii de recupare, de la 1 ianuarie 2018 cei ce se vor confruntă cu o astfel de situaţie sunt lăsaţi să se descurce pe cont propriu’, conform documentului citat.
De asemenea, persoanele ce obţin venituri din drepturi de autor nu mai plătesc contribuţii de asigurări de sănătate.
‘Lucrătorii pe cont propriu (PFA) ce obţin venituri lunare din activităţi independente mai mici decât salariul minim brut şi nu au şi statut de salariat, nu mai sunt obligaţi la plata contribuţiei de asigurări de sănătate. Dincolo de tratamentul fiscal favorabil pe termen scurt, pe termen lung aceste persoane nu vor beneficia de asigurare medicală, decât în măsura în care decid să se asigure în mod voluntar’, se menţionează în document.
Din document reiese că persoanele ce nu sunt coasigurate şi nu au nici o sursă de venit vor putea beneficia de asistenţă medicală gratuită, doar în măsura în care se asigură, numai că până în prezent costul lunar al asigurării era de aproximativ 80 lei, de la 1 ianuarie 2018, după transferul contribuţiilor, costul lunar al asigurării medicale va creşte de 2,4 ori, adică de la 80 lei la 190 lei.
BNS susţine că salariaţii sunt penalizaţi pentru cazurile de muncă ‘la gri’ practicate de anumiţi angajatori – până în prezent angajatorii ce utilizau contracte de muncă cu timp parţial, cu salarii mai mici decât salariul minim, în măsura în care persoana respectivă nu cumula din mai multe locuri de muncă un venit cel puţin egal cu salariul minim, erau obligaţi să plătească contribuţii de asigurări sociale, partea angajatorului, la nivelul salariului minim. De la 1 ianuarie 2018, aceasta obligaţie se transferă angajatului, ca urmare salariaţii aflaţi într-o astfel de situaţie vor avea pierderi de venit semnificative.
Nu în ultimul rând BNS consideră că în urma acestui transfer bugetul consolidat pierde venituri, conform notei de fundamentare elaborata de MFP, de aproximativ 5 miliarde de lei. În aceste condiţii sunt puse în pericol investiţii, creşteri salariale anunţate, asigurarea în bune condiţii a serviciilor publice, politici şi reforme publice, toate acestea în condiţiile în care România are stringentă nevoie de instrumente pentru reducerea inegalităţii veniturilor.