Ministerul Comunicaţiilor: Poşta a trecut testul investitorului privat prudent şi se pregăteşte majorarea capitalului social cu 170 milioane lei

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a anunţat joi că în sedinţa de Guvern din 1 noiembrie a fost prezentată o notă privind stadiul etapelor procesului de capitalizare a Companiei Naţionale “Poşta Română” (CNPR), scrie News.ro.
Economica.net - joi, 02 nov. 2017, 14:03
Ministerul Comunicaţiilor: Poşta a trecut testul investitorului privat prudent şi se pregăteşte majorarea capitalului social cu 170 milioane lei

De asemenea, ministerul precizează că în această lună va fi elaborată şi promovată o hotărâre de Guvern pentru alegerea metodei de majorare a capitalului social prin aport al statului român, potrivit News.ro.

„În bugetul de stat pe 2017 sunt prevăzute credite bugetate în suma de 170.000 de mii de lei pentru capitalizarea CNPR, în bugetul MCSI, ca aport al statului, proporţional cu cota de participare deţinută, iar ceilalţi acţionari pot participa la majorarea capitalului social proporţional cu propria cotă de participare”, arată un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor.

Suma prevăzută în bugetul MCSI urmează să fie virată cu titlu de aport la majorarea capitalului social al CNPR după parcurgerea procedurilor impuse de legislaţia europeană în materia ajutorului de stat.

De asemenea, ministerul informează că testul investitorului privat prudent privind o posibilă majorare de capital social a CNPR a fost evaluat pozitiv de către consultantul Deloitte.

„Rezultatul acestui test permite demararea demersurilor juridice impuse de Legea nr. 31/1990 în vederea parcurgerii etapelor în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor şi exercitarea de către statul român a dreptului de vot în vederea majorării capitalului social al CNPR cu respectarea dispoziţiilor art. 39 din Legea 6/2017 privind bugetul de stat pe anul 2017”, menţionează MCSI.

Selecţia consultantului care avea sarcina să efectueze testul investitorului privat prudent, necesar capitalizării, a fost declanşată la începutul lunii iulie şi finalizată în luna septembrie a acestui an.

„Statul român prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) poate continua procesul de capitalizare a CNPR, pe baza calendarului de implementare a etapelor de parcurs pentru majorarea capitalului social al CNPR”, menţionează ministerul.

În primul rând, raportul preliminar privind aplicarea testului investitorului economic privat în economia de piaţă realizat de Deloitte a fost depus la MCSI şi este verificat de Comisia de specialitate.

Urmează evaluarea impactului pe care procesul de majorare a capitalului social îl va avea asupra situaţiei acţionarului minoritar din perspectiva metodelor de majorare a capitalului social.

De asemenea, MCSI evaluează, în acest moment, ofertele depuse pentru obţinerea unui contract de achiziţii de servicii de consultanţă juridică şi financiară în contextul operaţiunii de majorare de capital social a CNPR, iar termenul până la care firma câştigătoare trebuie să prezinte raportul este 15 noiembrie 2017.

Valoarea totală estimată a contractului este de 10.000 de lei, inclusiv TVA.

Firma va trebui să realizeze o analiză privind obligativitatea constituirii unei prime de emisiune în cazul majorarii capitalului social al societăţii prin incorporarea creanţei deţinute de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, precum şi cu privire la cuantumul acestei prime, inclusiv din punct de vedere legal.

În plus, firma va trebui să asigurare un punct de vedere referitor la majorarea capitalului social şi a implicaţiilor legale ale operaţiunii, în scopul evitării riscului contestării deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor în instanţă şi implicit a unei posibile intârzieri a implementării operaţiunii faţă de calendarul stabilit, în relaţia cu acţionarul minoritar Fondul Proprietatea.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, precizează că toţi partenerii trebuie să dea dovadă de responsabilitate pentru ca procesul de capitalizare a companiei Poşta Română să fie un succes.

„Chem la dialog intens şi constructiv, la responsabilitate şi proactivitate partenerul Fondul Proprietatea pentru încheierea cât mai rapidă a procesului de capitalizare, premisă importantă a reaşezării CNPR în poziţia de vector economic reprezentativ pe piaţă”, declară ministrul Lucian Şova.

MCSI a solicitat totodată o întâlnire cu acţionarul minoritar, Fondul Proprietatea, pentru discutarea şi explorarea posibilităţilor prevăzute de lege.

În funcţie de rezultatul discuţiei dintre cei doi acţionari, se va definitiva foaia de parcurs a procesului de capitalizare.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%.

Poşta Română este cel mai mare angajator din România, cu peste 25.000 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol......
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne ...