‘Eu sper ca piaţa să se reaşeze. Se află într-un moment de resetare. De ce? Pentru că unul dintre motoarele de creştere a acestei pieţe sunt asigurările generale, a trecut printr-o situaţie delicată. Eu am spus-o şi o repet – şi o repet numai pentru faptul că nu vreau să ne mai întoarcem în timp şi nu cred că noi toţi ne dorim altceva: ne-am aflat la periferia Europei. Nu se poate să discutăm de tarife plafonate în anul 2016, respectiv 2017, aici, într-o piaţă în care actorii importanţi ai acestei pieţe se regăsesc în zona marilor corporaţii şi nu numai. Aceasta înseamnă că ar trebui să avem o ofertă diversificată. Trebuie să privim lucrurile cu maturitate şi, în acelaşi timp, să ne concentrăm pe planuri de business pe termen lung şi nu pe termen scurt. Ceea ce s-a întâmplat în anul 2016 a demonstrat o lipsă de maturitate a pieţei, s-a demonstrat că fiecare din această piaţă a încercat să construiască pe termen scurt, fără să privească în perspectivă, fără să privească pe termen lung şi fără să înţeleagă că în centrul atenţiei noastre trebuie să fie consumatorul’, a spus Cornel Coca Constantinescu.
Potrivit acestuia, 79% din piaţă sunt asigurări generale, iar 21% asigurări de viaţă. Cu toate acestea, se remarcă o creştere semnificativă a segmentului de asigurări de viaţă, primele brute subscrise aferente acestui segment depăşind nivelul de un miliard de lei în semestrul I 2017.
‘Analizând în structură, constatăm că activitatea de asigurări generale este preponderentă, iar asigurările de viaţă reprezintă un segment sub potenţial, am spune noi, deşi această activitate, după cum constataţi în ceea ce priveşte indemnizaţiile brute plătite, este o activitate generatoare de profit pe termen lung. Cred că mai multă atenţie din partea ofertei ar aduce asigurările de viaţă acolo unde le este locul. De ce mă refer în principal la ofertă şi nu la cerere, pentru că cererea ştim că este limitată, ştim care este puterea de cumpărare astăzi în România, dar cred că asiguratorii trebuie să aibă capacitatea de a furniza produse care să poată fi absorbite de piaţă. De aceea, cred că problema rămâne în zona ofertei’, a subliniat el.
În opinia sa, piaţa asigurărilor din România este una stabilă, caracterizată de îmbunătăţirea indicatorilor de prudenţialitate şi de lichiditate, ceea ce rezultă din analiza efectuată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în urma raportărilor trimise de societăţile de asigurare.
Cornel Coca Constantinescu a adăugat că piaţa asigurărilor a atins, în primul semestru al anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, în creştere cu 8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Pentru prima dată, toţi asigurătorii îndeplineau, la data de 30 iunie 2017, cerinţele minime de capital (MCR) şi cerinţele de capital de solvabilitate (SCR), conform Regimului Solvency II.
Totodată, rezultatul net al activităţii din primul semestru al anului 2017 a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 milioane lei, în creştere cu 115% faţă de perioada similară a anului trecut.