Acord de finanţare NEXT-E şi UE pentru 252 de staţii de încărcare a maşinilor electrice în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România

Consorţiul NEXT-E, din care face parte şi E.ON România, va primi finanţare de 18,84 milioane de euro prin programul Connecting Europe Facility (CEF) pentru construirea, până în 2020, a 252 de staţii de încărcare rapidă şi ultra-rapidă pentru autovehicule electrice în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, se arată într-un comunicat de presă al companiei de electricitate, transmis joi AGERPRES.
Economica.net - joi, 09 nov. 2017, 16:20
Acord de finanţare NEXT-E şi UE pentru 252 de staţii de încărcare a maşinilor electrice în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România

Reţeaua va cuprinde 222 de staţii de încărcare multi-standard (50 kW) şi 30 ultra-rapidă (150-350 kW) pentru autovehicule electrice de-a lungul principalelor coridoare europene de transport şi a reţelei trans-europene de transport (TEN-T), şi va conecta şase ţări din Europa Centrală şi de Est, pe rutele principale: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România.

Acordul de finanţare cu Innovation and Networks Executive Agency (INEA) a fost parafat, joi, la Tallinn, de către partenerii NEXT-E, în cadrul Digital Transport Day, iar demersul marchează un punct de referinţă în cadrul extinderii e-mobilităţii în ţările membre şi pentru viitorul transportului la nivel european.

Proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană în luna iulie 2017, pentru cofinanţare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Potrivit sursei citate, consorţiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro în vederea implementării proiectului, aceasta fiind cea mai mare finanţare CEF acordată unui proiect privind vehiculele electrice.

Proiectul NEXT-E reprezintă cooperarea a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol şi gaze naturale care şi-au unit forţele cu producătorii de autovehicule pentru a crea o reţea interoperabilă de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice, ca alternativă viabilă la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă.

Consorţiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele şase ţări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croaţia, PETROL (în Slovenia şi Croaţia), precum şi Nissan şi BMW.

‘NEXT-E este un proiect inovator a cărui realizare a presupus eforturi susţinute din partea industriei şi sprijin din partea Comisiei Europene. În plus, colaborarea strânsă cu alte proiecte este evidentă şi subliniază impactul semnificativ pe care îl are dezvoltarea reţelei de transport la nivel european. Obiectivul nostru este de a permite cetăţenilor să călătorească cu vehicule alimentate alternativ în întreaga Uniune Europeană’, susţine Herald Ruijters, director, DG MOVE, Direcţia B – Investiţii, Transporturi inovatoare şi durabile, Comisia Europeană.

Instalarea staţiilor de încărcare rapidă va începe în anul 2018, în vreme ce instalarea de staţii ultra-rapidă este planificată pentru anul 2019, anticipând noua generaţie de autovehicule electrice cu autonomie extinsă. Finalizarea totală a proiectului este estimată pentru sfârşitul anului 2020.

Innovation and Networks Executive Agency (INEA) este o agenţie executivă a Comisiei Europene care sprijină implementarea programelor cu finanţare europeană pentru transport, energie şi telecomunicaţii, inclusiv Facilitatea Connecting Europe (CEF).

Connecting Europe Facility (CEF) reprezintă un instrument financiar cheie al UE, care sprijină dezvoltarea de reţele transeuropene performante, sustenabile şi interconectate eficient în domeniile transportului, energiei şi serviciilor digitale.

Trans-European Transport Networks (TEN-T) susţine construirea noii infrastructuri de transport în Europa, precum şi reabilitarea sau modernizarea celei existente cu obiectivul de a completa reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T) până în anul 2030 şi de a dezvolta o reţeaua completă (Comprehensive Network) până în anul 2050 astfel încât să fie asigurată accesibilitatea către toate regiunile europene.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...