‘Restabilirea legalităţii instituţiilor Cataloniei nu mai putea fi amânată’, şi-a continuat Rajoy explicaţia legată de hotărârea sa de a suspenda autonomia Cataloniei, dizolvând parlamentul regional şi destituind executivul condus de Carles Puigdemont.
Acesta din urmă s-a refugiat în Belgia împreună cu patru dintre membrii cabinetului său, încercând astfel să nu ajungă pe mâna justiţiei spaniole, pe care o consideră politizată. După ce autorităţile de la Madrid au emis mandate europene de arestare pe numele lor, ei s-au predat justiţiei belgiene, care i-a eliberat condiţionat în aşteptarea deciziei privind extrădarea către Spania.
Puigdemont a anunţat joi la Bruxelles crearea unei ‘structuri stabile’ care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră ‘legitim’ şi a stabilit o ‘foaie de parcurs’ ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate, precum şi eliberarea ‘deţinuţilor politici’, el criticând totodată lipsa de reacţie a UE în faţa ‘acţiunilor represive’ ale autorităţilor spaniole.
Foştii membri ai guvernului catalan care au rămas în Spania au fost deja inculpaţi pentru mai multe capete de acuzare – inclusiv rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri – şi sunt în prezent în arest, cu excepţia unuia singur care a fost eliberat pe cauţiune şi care îşi dăduse demisia din guvern înaintea autoproclamării independenţei. Tot pe cauţiune a fost eliberată vineri şi preşedinta parlamentului dizolvat al Cataloniei, Carme Forcadell, împreună cu patru dintre vicepreşedinţii ei