Noile „fabrici” ale Bucureştiului valorează peste un miliard de euro: 9.000 de apartamente şi birouri pentru 50.000 de angajaţi

Evoluţia de pe piaţa imobiliară din Bucureştiul ultimilor doi ani a arătat că apetitul investitorilor a revenit. Au fost anunţate noi proiecte, altele au fost dezgheţate, iar locul buruienilor de pe terenurile "de aur" a fost luat de muncitori. ECONOMICA.NET vă prezintă cele mai importante fabrici pe care astăzi se construiesc proiecte comerciale, de apartamente şi de birouri, a căror valoare de investiție depășește un miliard de euro. 
Andrada Ghira - Dum, 26 nov. 2017, 21:50
Noile

Apetitul pentru investiţii imobiliare a revenit în ultimii doi ani. Nu se construiesc doar clădiri de birouri, ci şi blocuri cu apartamente. Iar majoritatea şantierelor Capitalei la ora actuală sunt pe terenurile fostelor fabrici. Şi aproape toate au ceva în comun.

Terenuri de aur, cu suprafeţe mari, în interiorul oraşului şi foarte aproape de mijloacele de transport în comun, şi mai ales de metrou. Cu o suprafaţă aproximativă de aproape 500.000 de mp de birouri care vor fi finalizate pe terenurile incluse în articol, acestea vor fi a doua casă pentru mai mult de 50.000 de angajaţi.

Nu au fost incluse terenurile ale altor fabrici pe care încă nu au început lucrările de construcţie, precum Laromet, acolo unde AFI vrea să construiască blocuri de apartamente sau terenul fostei fabrici de bere Griviţa, acolo unde lituanienii de la Hanner pregătesc un nou proiect. 

Compania Industrială Griviţa 

Cel mai scump teren pe metru pătrat vândut pe timp de criză, de 1.200 de euro, a fost cel al fostei Companii Industriale Griviţa din zona Romexpo din Bucureşti. Israelienii de la Rosebud aveau planuri mari pentru teren, însă nimic nu a mai fost demarat după criză. La zece ani de la achiziţia terenului, alţi trei dezvoltatori vor continua proeictele imobiliare pe acest teren. 

Globe Trade Center (GTC), Portland Trust şi Impact şi-au adjudecat parcele din fosta fabrică. Primii doi vor construi proeicte de birouri, iar Impact va veni cu nouă blocuri de locuinţe. Investiţiile se ridică, în total, la aproape 240 de miliioane de euro. 

Impact investeşte 68 de milioane de euro în 630 de apartamente, Portland Trust investeşte 80 de milioane de euro în birouri de 42.000 de mp închiriabili, unde ING a închiriat jumătate din suprafaţă, iar investiţia GTC se ridică la 90 de milioane de euro în clădiri de birouri cu o suprafaţă de 46.000 de mp. 

Spicul 

Un alt teren pe care trei dezvoltatori ridică birouri şi apartamente este cel al foste fabrici de pâine Spicul. Aici, Forte Partners investeşte circa 100 de milioane de euro în două clădiri de birouri, iar austriecii de la CA Immo investesc 75 de milioane de euro în construcţia turnurilor Orhideea Towers. În plus, anul viitor, dezvotlatorul spaniol Hercesa va începe construcția primelor locuințe. Compania investește 17 milioane de euro în două blocuri cu 220 de apartamente. 

Pumac 

Tot locuinţe şi birouri vor fi livrate pe terenul fostei fabrici Pumac. După ce a fost păstrat de proprietari mai mulţi ani, în aşteptarea unui reviriment al imobiliarelor. În 2015, Skanska a spart gheaţa şi a cumpărat 2,1 hectare din teren, de la omul de afaceri Ion Rădulea. Suedezii vor construi aici proiectul Campus 6, iar lucrările la prima clădire de birouri, în care se investesc 38 de milioane de euro, au ajuns la nivelul al zecelea şi va fi livrată spre sfârşitul anului viitor. În total, investiţia s-ar putea ridica la circa 150 de milioane de euro. 

Pe restul terenului, Ion Rădulea are pregătite investiţii de 150 de milioane de euro, atât în turnuri cu birouri, ci şi în blocuri cu apartamente. Recent, lucrările de construcţie la prima clădire, care va avea 21.000 de mp din proeictul The Light au fost demarate. Investiţia, doar pentru această clădire, se ridică la 33,5 milioane de euro. Pe lângă birouri, Rădulea are în plan şi construcţia a 1.200 de apartamente. 

Timpuri Noi 

Vastint, compania care are acelaşi proprietar cu retailerul IKEA, a finalizat în toamna acestui an primele două clădiri de birouri din proiectul Timpuri Noi Square, cu o suprafaţă totală de 32.000 de mp, construite pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, care s-a relocat. 

A treia clădire este în construcţie şi va fi livrată anul viitor, iar proiectul prevede un total de 100.000 de mp de birouri. Dar, pe lângă birouri, compania va construi şi cinci blocuri de apartamente, cu circa 400-500 de apartamente. Vastint nu face publice investiţiile în clădiri, doar în terenuri. Pentru platforma Timpuri Noi a plătit 34 de milioane de euro, iar costul de dezvoltare pentru primele clădiri de birouri se ridică la 50 de milioane de euro. Investiţia în întreg proiectul se ridică la câteva sute de milioane de euro. 

Baduc 

Tot Vastint a cumpărat şi terenul fostei platforme industriale Baduc. Lucrările de construcţie la proiectul Business Garden Bucharest, ce cuprinde trei clădiri de birouri, au fost demare anul trecut şi vor livra pe piaţă 41.000 de mp de noi birouri în a doua jumătate a anului viitor. Terenul a fost cumpărat în 2011 şi Vastint a plătit pe el 13 milioane de euro. 

Anticorosiv 

În zona de est a Capitalei s-a dezvoltat în ultimii ani un adevărat parc de retail. Suedezii de la IKEA au cumpărat terenul fostei Anticorosiv din Bulevardul Theoodor Pallady şi se pregăteşte pentru deschiderea celui de-al doilea magazin de pe piaţa locală. Lucrările au început, iar deschiderea este programată pentru sfârşitul anului viitor. Noul magazin IKEA din Bucureşti va fi cel mai mare de Europa de Sud Est, iar investiţia se ridică la 80 de milioane de euro

Ţesătoriile Reunite 

În vara acestui an, societatea Ţesătoriile Reunite, deţinută de SIF Moldova, a primit autorizaţia de construcţie pentru proiectul rezidenţial Baba Novac din Bucureşti. Investiţia în proiectul cu 363 de apartamente se ridică la 34 de milioane de euro.

Fabrica de pâine Lujerului

Compania Oscar Downstream, companie deţinută de milionarul Alin Niculae, a cumpărat o parte din terenul de 3,5 hectare al fostei fabrici Lujerul, care se află chiar în spatele mallului Plaza România. Cealaltă parte a fost achizţionată de Exigent Development, în care acţionari sunt Francesca-Elena Niculae (22 de ani) şi Daniel Niculae. Pe acest teren s-ar putea construi 1.200 de apartamente.

Iar peste drum de acest teren, dincolo de fostele linii ale staţiei CFR Bucureşti – Cotroceni, pe un alt teren care a aparţinut în trecut unei fabrici, se construieşte proiectul 21 Residence, pentru care tot Oscar Downstream a obţinut anul acesta certificatul de urbanism. 

Electrotehnica 

Peste drum de mallul Plaza România, spaniolii de la Gran Via construiesc încă de la sfârşitul lui 2015 poriectul Gran Via Park. Dezvoltatorul a construit în primă fază 289 de apartamente, iar cea de-a doua fază este în construcţie şi va livra anul acesta un total de 417 apartamente. Când Gran Via va finaliza proiectul, va avea peste 1.000 de locuinţe.

Terenul a fost cumpărat de spanioli înainte de criză, iar o parte din el a fost vândut retailerului Lidl, care a deschis în urmă cu câţiva ani un magazin aici. Gran Via a început după ani buni valorificarea terenului prin dezvoltare, odată ce piaţa rezidenţială s-a dezmorţit.

CITEŞTE ŞI Boom imobiliar – seria a doua: o mare intersecţie din Bucureşti va fi sufocată de construcţia a 5.000 de noi locuinţe

Tricodava 

Ceva mai jos, pe linia tramvaiului 41, chiar lângă Auchan, se află în construcţie ansamblul rezidenţial Moghioroş Park. Terenul de aproape 2,7 hectare a fost al Gran Via, care l-a vândut pentru circa 7 milioane de euro omului de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center şi asociatului său iordanian Saddiq Abu Seedo, potrivit Capital. 

Pe lângă cele 700 de apartamente, oamenii de afaceri vor să construiască pe acest teren şi un spital pentru internări de lungă durată. 

Turbomecanica 

În 2014, o familie din Turcia, cu mai multe afaceri la Bucureşti, a cumpărat un teren de peste trei hectare scos la vânzare de Turbomecanica. Luna aceasta, compania a demarat lucările la cea de-a patra fază şi ultima a proiectului, care va avea 396 de apartamente. După finalizarea acestora, proiectul va avea 1.284 de apartamente, iar investiţia totală este de 48 de milioane de euro. 

Inox 

AFI Europe cumpăra înainte de criză terenul fostei fabrici Inox din zona Progresul şi a început anul trecut consrucţia celor două clădiri de birouri, care vor avea la finalizare, în 2018, 50.000 de mp. Deşi nu a anunţat valoarea investiţiei, aceasta se va apropia de 100 de milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...