Proiectul de lege reglementează modalitatea de desfăşurare a activităţii în regim de telemuncă prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
‘Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voinţă a părţilor şi se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act adiţional la contractul individual de muncă existent. Refuzul salariatului de a consimţi la prestarea activităţii în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă şi nu poate constitui motiv de sancţionare disciplinară a acestuia’, prevede proiectul aprobat în comisie.
Angajatorul are obligaţia să asigure telesalariatului mijloacele aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precum şi instruirea adecvată. Telesalariatul are obligaţia să îşi desfăşoare activitatea în aşa fel încât să nu pună în pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane, mai precizează proiectul.
Nerespectarea obligaţiei de a prevedea în mod expres în contractul individual de muncă sau într-un act adiţional prestarea unei activităţi în regim de telemuncă se va sancţiona cu amendă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional în acest caz.