Procesul de dezabonare la serviciile de telecomunicaţii este greoi – Consiliul Concurenţei

Procesul de dezabonare la serviciile de telecomunicaţii este unul greoi, începând cu etapa furnizorului, până la implementarea cererii clientului, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei.
Economica.net - joi, 23 nov. 2017, 08:35
Procesul de dezabonare la serviciile de telecomunicaţii este greoi - Consiliul Concurenţei

‘Întregul proces de dezabonare este unul greoi începând cu etapa de contactare a furnizorului, în vederea notificării cu privire la dezabonare, până la implementarea cererii clientului. (…) Rata mare de concentrare pentru primii trei furnizori evidenţiază caracterul de oligopol al pieţelor: 80% la televiziune, 83% la internet fix şi 94,5% la telefonie fixă’, se arată în document.

Raportul propune ca, în cazuri ulterioare supuse atenţiei autorităţii de concurenţă, să fie luată în considerare posibilitatea examinării segmentate a serviciilor furnizate de companiile implicate pentru a se evidenţia poziţia deţinută de acestea pe fiecare din serviciile unice şi tipurile de combinaţii de servicii şi pentru a identifica posibilităţile reale de alegere ale consumatorilor.

Conform ANCOM, la finalul anului 2016, numărul de utilizatori de servicii multiple a crescut cu jumătate de milion comparativ cu finalul anului 2014, cea mai mare parte a creşterii datorându-se componentei rezidenţiale (persoane fizice).

‘Mai mult decât atât, se poate constata şi o preferinţă către sofisticare a utilizatorilor, observându-se că evoluţia pozitivă este datorată creşterii numărului de utilizatori care folosesc combinaţii de cel puţin trei servicii. Spre deosebire de achiziţia/vânzarea de servicii unice, achiziţia mai multor servicii de la acelaşi operator şi, respectiv, vânzarea mai multor servicii aceluiaşi client generează avantaje consumatorilor şi furnizorilor de servicii, ceea ce explică preferinţa clienţilor pentru servicii grupate (individuale multiple/pachet de servicii) şi preocuparea furnizorilor de a le promova şi pune la dispoziţia clienţilor’, informează Consiliul Concurenţei.

În cazul abonaţilor, arată instituţia, avantajele sunt reprezentate de tarif unic mai mic decât suma tarifelor cumulate de la doi sau mai mulţi furnizori, alte beneficii/bonusuri, interacţiunea cu un singur operator, factură unică.

‘În cazul furnizorilor, avantajele sunt reprezentate de economii de scară şi scop, recuperarea accelerată a investiţiilor cu infrastructura comună prin care se prestează serviciile, venituri mai mari şi constante. Există şi un revers al achiziţiei de servicii grupate în cazul consumatorilor, reprezentat de implicaţiile negative asupra mobilităţii acestora’, menţionează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...