Dan Sandu şi Mihaela Popa, singurele nume certe din viitoarea conducere CEC. Finanţele renunţă periodic la propriile propuneri

După AGA CEC Bank din luna septembrie, Comitetul de Nominalizare din Ministerul Finanţelor (MF), condus de Valentin Mavrodin din octombrie 2017, a respins trei din cele cinci propuneri făcute tot de Finanţe. La BNR a ajuns însă un singur dosar. În plus, cei doi membri ai Consiliului de Administraţie al băncii de stat, propuşi tot de acţionarul majoritar, Ministerul Finanşelor, nu au încă dosare în analiză la BNR, conform unor surse oficiale din mediul bancar.
Gabriela Ţinteanu - lun, 27 nov. 2017, 22:00
Dan Sandu şi Mihaela Popa, singurele nume certe din viitoarea conducere CEC. Finanţele renunţă periodic la propriile propuneri

Încă din luna august, numirile şi respingerile pentru şefia CEC Bank au reînceput să intre în atenţia acţionarului majoritar, Ministerul Finanţelor. Într-o Adunare Generală a Acţionarilor, Comitetul de Nominalizare din MF decidea schimbarea conducerii executive a CEC Bank, chiar dacă logic ar fi fost să schimbe Consiliul de Administraţie al băncii, urmând ca acesta să modifice apoi structura Executivului băncii.

Cu toate acestea, în AGA fulger s-a decis viitoarea conducere executivă: Dan Sandu, Demetrian Magheru, Cristian Şeitaru, Mihaela Popa şi Mirela Iovu. Dan Sandu a fost nominalizat preşedinte-director general, ceea ce înseamnă că Radu Graţian Gheţea va fi înlocuit din funcţie.

În luna octombrie, Eugen Jiru este schimbat din funcţia de secretar de stat MF şi preşedinte al Comitetului de Nominalizare pentru conducerea CEC şi înlocuit de Valentin Mavrodin, fostul şef al direcţiei de contabilitate de la Trezoreria Statului şi membru în Consiliul de Administraţie al CEC Bank.

După această schimbare la vârf în MF, Valentin Mavrodin, aflat în uşor conflict de interese (şi membru CA la CEC Bank şi preşedinte al Comitetului de nominalizare al conducerii CEC Bank), respinge două dintre cele trei propuneri pentru conducerea executivă, iar pe lista scurtă rămân doar Dan Sandu şi Mihaela Popa. Cea din urmă ocupă deja funcţia de vicepreşedinte CEC Bank, ceea ce înseamnă că nu are nevoie decât de o prelungire a mandatului şi nu îi trebuie reautorizare de la BNR.

De aproximativ două săptămâni dosarului lui Dan Sandu a intrat în analiză la BNR, fiind singurul dosar pe care Ministerul Finanţelor l-a trimis până acum.

Acţionarii CEC Bank au numit la începutul lunii ca reprezentanţi ai Finanţelor în Consiliul de Administraţie al CEC pe Elena-Oana Iacob, proaspăt numită secretar de stat în Finanţe, şi pe Mirela Călugăreanu, actuala şefă a ANAF. Numirile au fost făcute la nici o lună după ce MF numise pe aceleaşi funcţii pe Ştefan Nanu şi pe Bogdan Stan, nominalizări care nu apucaseră nici măcar să fie aprobate sau respinse de BNR.

În plus, aceleaşi surse din mediul bancar spun că dosarul niciuneia dintre cele două persoane nominalizate nu a ajuns spre avizare la bnaca centrală. Motivaţiile indică din nou indecizia acţionarului majoritar privind numirile din conducerea acestei bănci: o persoană şi-ar fi retras candidatura fără să prezinte prea multe explicaţii, iar cealaltă a invocat lipsa de timp pentru completarea dosarului.

Potrivit legii, BNR are la dispoziţie trei luni de zile pentru aprobarea sau respingerea unor candidaturi în poziţii de conducere ale unor bănci. Ceea ce nu se ştie încă este dacă BNR va aproba numirile venite una câte una de la MF sau aşteaptă formarea unei echipe complete de conducere a CEC Bank, pe care să o poată aproba în cunoştinţă de cauză, cu specializările stricte ale fiecărei persoane. Surse din piaţa bancară spun că Dan Sandu deja „munceşte” alături de MF pentru nominalizarea unei echipe complete (cele trei posturi rămase libere prin respingerile operate de MF).

Dan Sandu are o bogată experienţă în banking, ce se întinde pe parcursul a 20 de ani. Şi-a început cariera în anii 90 la Banca Naţională, unde a fost chief dealer la Direcţia de Administrare a Rezervelor Internaţionale şi Operaţiuni de Piaţă. Ulterior, a activat pe poziţii înalte la Citibank (membru în CA), Millenium Bank (vicepreşedinte), Romexterra (vicepreşedinte) şi Volksbank (vicepreşedinte). El a mai fost în cărţi pentru a prelua postul de preşedinte al CEC şi anii trecuţi, dar, cum discuţiile trenau, s-a dus la Volksbank.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...