Mihai Tudose: SUA sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României

Premierul Mihai Tudose a afirmat joi că Statele Unite ale Americii sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României, atât pe partea militară, cât şi din punct de vedere economic.
Economica.net - joi, 30 nov. 2017, 15:11
Mihai Tudose: SUA sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României

Întrebat dacă reacţia SUA privind legile justiţiei este justificată, Tudose a răspuns: ‘Consider că Statele Unite ale Americii sunt şi trebuie să rămână principalul aliat strategic al României şi nu mă refer numai la partea militară, partea de securitate, ci şi din punct de vedere economic. Sunt foarte multe companii foarte mari care vin şi investesc în România, anul viitor va fi spectaculos din acest punct de vedere, sper. Tot ce s-a discutat anul acesta, anul viitor va începe efectiv să fie implementat. Deci, repet, Statele Unite ale Americii reprezintă nu numai un partener militar şi un partener economic şi principalul aliat strategic al României’.

Totodată, şeful Executivului a spus că în mesajul transmis de Departamentul de Stat al SUA nu s-a regăsit Guvernul.

‘Ministrul Justiţiei nu are nicio implicare în acest proces, e ca specialist, ca tip care a coordonat până la un anumit punct proiectul. Nu, în Departamentul de Stat, nu a fost regăsit Guvernul din câte ştiu eu, deci nu comentez. Domnul ministru Toader a iniţiat un proiect ca urmare a necesităţii implementării în legislaţia românească atât a unor cerinţe şi impuneri de la Uniunea Europeană, a unor directive, cât şi ca urmare a unor decizii ale Curţii Constituţionale. De aici încolo demersul a fost preluat de către Parlament’, a precizat Tudose.

Întrebat dacă crede că această reacţie a Statelor Unite este justificată, şeful Executivului a răspuns răzând: ‘Ştiţi ce-mi vine acum, nu? Altă întrebare…’.

Totodată, şeful Guvernului a afirmat că nu a avut nicio comunicare cu reprezentanţii Statelor Unite după comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, premierul Tudose a precizat că nu a citit scrisoarea transmisă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ca urmare a comunicatului Departamentului de Stat al SUA.

‘Eu nu am citit acea scrisoare’, a spus Tudose, precizând că a discutat în ultima perioadă cu Tăriceanu şi Dragnea, ‘dar nu despre Statele Unite ale Americii’.

Luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, afirma, într-o declaraţie de presă intitulată ‘România – propuneri ce afectează independenţa sistemului judiciar’, că ‘Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislaţie ce ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi slăbi independenţa sistemului judiciar în România’.

Această legislaţie, ‘propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică’, susţinea purtătorul de cuvânt în declaraţia publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite ‘îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au răspuns Departamentului de Stat printr-un comunicat de presă comun în care afirmau că ‘Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei’ şi că acest comunicat ‘nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor’.

De asemenea, cei doi au susţinut că ‘(…) în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune’.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...