Ultimul motiv pentru care nu se deschid autostrăzi în România: nu sunt bune becurile

O Comisie a Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se va deplasa pe 12 decembrie pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş - Turda, care trebuia deschis de o săptămână, pentru a vedea dacă se poate efectua totuşi recepţia lucrărilor, potrivit unor surse ECONOMICA.NET. Inaugurarea celor 12 kilometri de şosea rapidă a fost amânată până acum din cauza mai multor probleme, printre care şi becurile neconforme puse de constructor pe poduri, care dublează factura la energia electrică a Companiei de Drumuri, spun sursele noastre.
Economica.net - lun, 04 dec. 2017, 21:53
Ultimul motiv pentru care nu se deschid autostrăzi în România: nu sunt bune becurile

Lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda (A10) va fi inspectat pe 12 decembrie de către o Comisie a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Dacă aceasta va constata că au fost finalizate toate lucrările şi acestea sunt în conformitate cu cerinţele CNAIR, atunci se va putea efectua recepţia, afirmă sursele noastre.

Una dintre nemulţumirile celor de la Drumuri ar fi că firma de construcţii a montat pe poduri becuri cu sodiu şi nu cu LED, aşa cum era prevăzut în proiect. Deşi pare un detaliu minor, soluţia aleasă de constructor ar dubla costurile lunare ale CNAIR cu reţeaua de iluminat, spun sursele noastre

Astfel, factura lunară pentru iluminatul acestui lot de autostradă ar fi între 90.000 de euro – 100.000 de euro pe soluţia cu becuri de sodiu, dublu faţă de nivelul de 40.000 de euro – 50.000 de euro, estimat pentru soluţia cu becuri LED.

Pe acest lot de autostradă sunt, între altele, două poduri peste râul Mureş şi două pasaje peste calea ferată, potrivit proiectului.

Recepţia lotului ar fi trebuit să aibă loc încă de luna trecută, însă constructorul nu trimisese încă raportul privind încheierea lucrărilor nefinalizate şi remedierea neconformităţilor constatate la pre-recepţie, explica atunci Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. Mai mult, constructorul nici nu efectuase testările dinamice la structuri.

Potrivit reprezentantului CNAIR, termenul pentru recepţie depinde de momentul în care constructorul va termina cu adevărat lucrările.

ECONOMICA.NETa relatat încă de luna trecută că România ar putea să nu mai deschidă niciun kilometru de şosea rapidă anul acesta, în afară de cei 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, inauguraţi în martie. Din cauza unor probleme descoperite pe tronsoanele cele mai avansate, Compania de Drumuri refuză să facă recepţia lucrărilor.

Astfel, Alin Şerbănescu declara atunci că pe lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda, programat pentru deschidere încă de luna trecută, au fost descoperite unele fisuri şi drenuri neconforme.

Acesta sublinia că până nu vor fi remediate problemele constatate, recepţia nu va fi efectuată. „Nu mai deschidem loturi de autostradă care au neconformităţi. Nu le construim ca să tăiem panglici, ci să le fie utile oamenilor”, mai spunea reprezentantul CNAIR.

Despre problemele constatate la pre-recepţia lotului 3 Sebeş – Turda a scris pe Facebook şi Alin Goga, fost consilier juridic în cadrul CNAIR.

„E o listă de 20 de probleme care fac imposibil acest lucru (recepţia lotului – n.r.) şi îi avertizez PUBLIC pe cei de la Direcţia Tehnică şi Calitate să nu îmi dea motive să mă duc la DNA!”, menţiona Goga.

Acesta scria despre probleme precum „reţeaua de iluminat realizată fără acceptul CNAIR pe o soluție diferită de proiect, numeroase fisuri, sistem de scurgere incorect realizat, pompaj de apa la ploi care tâşneşte prin asfalt!”.

Contractul pentru construirea lotului 3 din Autostrada Sebeş – Turda a fost semnat în aprilie 2014 cu Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA, pentru suma de 420,5 milioane de lei (circa 80% din estimarea inițială a CNAIR de 532 milioane de lei).

Lotul 3 din Autostrada Sebeş – Turda nu este prima şosea de mare viteză construită în România de către italienii de la Tirrrena Scavi. Ei au mai finalizat în decembrie 2013 lotul 1 al autostrăzii Lugoj – Deva (27,47 de kilometri – inclusiv conexiunea dintre A1 şi Centura Lugoj) după lucrări de doi ani şi jumătate.

De asemenea, în decembrie 2015, Tirrena Scavi a finalizat şi lotul 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj (25,62 kilometri), cu şapte luni mai devreme faţă de termenul contractual.

Tirrena Scavi a mai lucrat şi pe Autostrada Bucureşti – Ploieşti, secţiunea dintre Centura Bucureşti până la Moara Vlăsiei, în cadrul asocierii conduse de Impressa Pizzarotti.

Te-ar mai putea interesa și
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului......
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...