Taximetriştii şi transportatorii vor bloca Bucureştiul pe 13 şi 20 decembrie pentru a protesta împotriva Uber

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a obţinut autorizaţie pentru organizarea unor proteste, pe 13 decembrie, în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară, reprezentanţii transportatorilor declarându-se nemulţumiţi de pirateria din acest sector de activitate.
Economica.net - mie, 06 dec. 2017, 10:31
Taximetriştii şi transportatorii vor bloca Bucureştiul pe 13 şi 20 decembrie pentru a protesta împotriva Uber

Potrivit unui comunicat, pe 20 decembrie transportatorii se vor deplasa în coloane de maşini din ţară către Bucureşti, pentru un miting în faţa Guvernului, în vederea respectării legislaţiei în vigoare.

Conform COTAR, transportatorii rutieri aduc anual 4,7% din PIB-ul României, iar pirateria din acest sector de activitate va scădea dramatic acest procent.

„Nu vrem ca datele 13 sau 20 decembrie să rămână în istorie, având în vedere numărul mare de nemulţumiţi care ni s-ar putea alătura la acţiunea de protest din faţa sediului Guvernului. În Bucureşti sunt 10.260 de licenţe de taxi, la care se adaugă încă 60.000 din celelalte oraşe ale ţării, 40.000 de operatori de curse regulate şi circa 20.000 de transportatori de colete, pirataţi şi ei de aceleaşi platforme. Dacă luăm în calcul faptul că UBER şi alte firme nelicenţiate şi neautorizate au trecut deja la transport de marfă şi colete, toate aceste domenii de activitate vor fi grav afectate. Nu înţelegem cum unii trebuie să respecte prevederile legale, în timp ce alţii îşi pot desfăşura activitatea în ilegalitate”, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

De asemenea, în comunicat se mai spune că Primarul General, Gabriela Firea, le-a garantat acestora că vor fi luate toate măsurile legale, astfel încât legislaţia de specialitate în vigoare să fie respectată de toţi cei care practică activitatea de taximetrie, transport persoane în Capitală.

„Din moment ce în România nu se poate deschide un simplu chioşc fără respectarea prevederilor legale, tot în România este amendat orice amărât care îşi vinde zarzavaturile la colţ de stradă, dar peste 8.000 de şoferi UBER pot face taximetrie nelicenţiată doar în Bucureşti, deşi numărul de licenţe de taxi e limitat la 10.260, nu înţelegem de ce această activitate ilegală nu este oprită de autorităţi, pentru că se ştie foarte bine cine este în spatele acestor afaceri. Cum îşi permite UBER să spună că mii de şoferi pot obţine venituri în plus? În baza căror legi şi autorizări sunt obţinute? Nu sunt respectate prevederile Codului Fiscal. Zecile de mii de autoturisme care practică activitatea de transport persoane prin intermediul acestor aplicaţii UBER, TAXI FY, BLA BLA CAR etc. – nu sunt licenţiate şi autorizate, iar şoferii nu au atestat. Nu fac ITP din 6 în 6 luni şi nu respectă prevederile legale din domeniu. Mai mult: 25% din veniturile ilicite obţinute rămân în Olanda şi sunt purtătoare de taxe, impozite şi TVA. De ce nu vor să se autorizeze în România? La aceste întrebări, reprezentanţii acestor platforme ori nu au răspuns, ori răspunsurile lor nu au avut nicio legătură cu întrebarea pusă”, se mai spune în comunicat.

În context, COTAR solicită premierului Mihai Tudose şi autorităţilor abilitate să ia măsurile pentru a se aplica legea, pentru a împiedica activitatea ilegală a acestor firme care fac transport de persoane nelicenţiat, venituri ilicite, fraudă fiscală, precum şi concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi din România.

Primăria Capitalei a informat luni, într-un comunicat remis AGERPRES, că primarul Gabriela Firea va promova, în următoarea şedinţă a Consiliului General, un proiect de hotărâre ce va stabili norme şi reguli „clare” pentru toţi taximetriştii din Capitală, urmând ca prin noul regulament să fie interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile legislaţiei în domeniu.

În replică, reprezentanţii Uber România au precizat că serviciile de carsharing, de taxi şi transportul în comun constituie, împreună, soluţii care pot duce la reducerea aglomeraţiei, a poluării şi pot rezolva problema parcărilor din Bucureşti. Aceştia au subliniat că doresc să discute despre viitorul industriei de transport împreună cu reprezentanţii municipalităţii, dar şi cu alţi actori din industrie, pentru „a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori şi pentru oraş”.

Te-ar mai putea interesa și
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat în Marea Roşie, precizând că sunt în curs de desfăşurare......
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025.