‘Guvernul german nu sprijină această poziţie, deoarece statutul Ierusalimului trebuie soluţionat în cadrul formulei a două state’, a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit unui mesaj pe Twitter postat de purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert.
Marea Britanie nu este de acord cu decizia preşedintelui Trump, care nu este ‘de niciun ajutor’ pentru procesul de pace cu palestinienii, a declarat miercuri şi şefa executivului britanic, Theresa May.
‘Nu suntem de acord cu decizia americană de a transfera ambasada la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală israeliană înaintea unui acord final asupra statutului’ acestui oraş, a indicat May într-un comunicat. ‘Credem că nu este de niciun ajutor pentru perspectivele păcii în regiune’, a adăugat ea, precizând că ambasada Marii Britanii în Israel va rămâne în continuare la Tel Aviv.
‘Poziţia noastră cu privire la statutul Ierusalimului este clar şi de lungă durată: trebuie stabilit în urma unui acord negociat între israelieni şi palestinieni, iar Ierusalimul trebuie să fie în cele din urmă capitala comună a statelor israelian şi palestinian. Considerăm Ierusalimul de Est ca făcând parte din teritoriile palestiniene ocupate’, a insistat May.
Şefa executivului britanic a declarat totodată că ‘împărtăşeşte dorinţa preşedintelui Trump de a pune capăt conflictului’ şi a salutat angajamentul acestuia în favoarea unei soluţii a două state.