‘După cum se ştie, acest proiect major (Ro-net, n.r.) şi foarte important pentru creşterea penetrării internetului în mediul rural din România, în aşa-numitele zone albe, a început în perioada de finanţare 2007- 2013 şi a fost fazat din cauza întârzierii implementării. De la începutul mandatului, domnul ministru Şova şi-a propus să găsească soluţiile cele mai bune pentru deblocarea acestui proiect. Astfel, după luarea deciziei de asumare în cadrul ministerului a activităţii de recepţie, s-a trecut urgent la organizarea echipelor şi începerea lucrului. Activitatea este analizată şi urmărită permanent de conducerea ministerului. În acest fel, prin mobilizarea tuturor specialiştilor din minister, au fost finalizate recepţiile în două dintre cele şapte zone şi continuă lucrul în celelalte zone. În paralel au început, deja, şi plăţile pentru lucrările finalizate şi recepţionate’, a spus Georgescu.
Potrivit oficialului MCSI, proiectul Ro-Net ar urma să fie finalizat la jumătatea anului viitor, iar ministerul de resort a lansat în consultare publică proiectul de ghid pentru o schemă de ajutor de stat destinată operatorilor de comunicaţii electronice pentru dezvoltarea reţelelor de tip NGN (Next Generation Network, n. r.) şi atingerea obiectivelor Agendei Digitale a României.
‘Apreciez că proiectul poate fi finalizat la mijlocul anului viitor, astfel încât să deschidem calea noilor proiecte aferente perioadei de finanţare 2014 – 2020. Se cunoaşte deja că ministerul a lansat în consultare publică proiectul de ghid pentru o schemă de ajutor de stat destinată operatorilor de comunicaţii electronice pentru dezvoltarea reţelelor de tip NGN şi atingerea obiectivelor Agendei Digitale a României. După încheierea consultării publice şi includerea unora din observaţiilor primite din piaţă, ghidul va fi definitivat şi proiectul va fi lansat. În acelaşi timp, consider că ministerul trebuie să fie pregătit şi cu alte variante de rezervă pentru proiecte, în cazul în care nu vor fi depuse suficiente cereri de finanţare. În acest fel, ne vom asigura că banii europeni vor fi absorbiţi în totalitate în cursul acestei perioade de finanţare’, a subliniat consilierul MCSI.
Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.
Potrivit MCSI, ”Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’, iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale, aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice”.
Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.