Povestea impresionantă a fermierului care a devenit cântăreţ de operă VIDEO FOTO

Din agricultor premiat la congrese internaţionale de profil a devenit bariton aclamat pe scene internaţionale. Baritonul Vasile Chişiu debutează în Rigoletto pe scena ONB miercuri, 8 februarie.
roxana.gagiu - mie, 08 feb. 2012, 08:29

Vasile Chişiu este omul care a demonstrat că niciodată nu e prea târziu pentru a-ţi îndeplini un vis. Chiar dacă mărturiseşte că la vârsta de 20 de ani nu avea deloc cultură muzicală: “În acea perioadă nu recunoşteam notele muzicale pe portativ”, prin multă muncă, talent şi perseverenţă, succesul nu a întârziat să apară. Aşadar, miercuri, 8 februarie (ora 19.00), baritonul va debuta pe scena ONB, în rolul titular din opera “Rigoletto”.

Talentul muzical, moştenire de familie

Povestea lui Vasile Chișiu începe undeva pe ţinuturile Transilvaniei, mai exact în Valea Lungă, o localitate de lângă Mediaş unde baritonul a învățat ce înseamnă greutăţile vieţii, responsabilitatea, dar şi nevoia de a reuşi. Talentul de a cânta l-a primit din familie. Tatăl său este cantor la biserica din Valea Lungă,  acolo unde maestrul a auzit pentru prima dată muzica.

Când eram mic mergeam cu tatăl meu la biserică. Mă ţinea în braţe şi cântam alături de el la slujbe. De la gradiniţă la şcoală am participat la toate serbările, eram vedeta clasei. Câţiva ani mai târziu, eram invitat la balurile bobocilor şi la majorate”, a spus baritonul.

Însă dragostea pentru operă avea să o cunoască mult mai târziu, anii copilăriei şi adolescenţei fiind dedicaţi  muncii foarte grele a câmpului.

Familia s-a ocupat întotdeauna cu agricultură, în fiecare an aveau 50-60 de porci pentru care trebuia să osândească zi de zi. De mic a învăţat să aibă grijă de ei, să le macine, să pregătească mâncare, să le cureţe coteţele.

La 16 ani s-a implicat serios în agricultură

Era în clasa a IX-a când a întrerupt un an de şcoală pentru a-şi face propria afacere. Pentru a cumpăra cele necesare, avea nevoie de foarte mulţi bani, aşa că a plecat la Bucureşti pentru a obţine un credit de la Banca Agricolă şi l-a obţinut. Şi-a cumpărat tractoare, semănători, pluguri, cutivatoare, combine şi multe altele.

Spuneam că o să merg până la Iliescu, că vreau să fac agricultură, vreau să-mi fac fermă. Am primit creditul, dar a trebuit să pun gaj casa părinţilor mei. Asta mi-a dat un imbold de muncă, încât nu mai simţeam oboseala. Trebuie să-ţi aduni recolta, să plăteşti erbicidele, insecticide, tot timpul trebuie să-ţi înnoieşti parcul. Trebuia să lucrez ziua şi noaptea pentru a reuşi. M-am luptat destul de mult, am avut un curaj nebunesc. Voiam să arăt că pot”, îşi amintește cu nostalgie Vasile Chişiu.

Din agricultor premiat a devenit bariton aclamat

În anul 1996, Chişiu a fost desemnat cel mai tânăr fermier din România, premiu oferit de Fundaţia Fermier. Ulterior a fost invitat la diferite congrese internaţionale de profil, iar cel de la Bruxelles din anul 1997 i-a marcat începutul unei alte vieţi.

Fiecare participant trebuia să-şi promoveze ţara, iar eu m-am îmbrăcat în costum naţional, am cântat cântece populare (deja aveam lansat un CD). Am cântat şi “O sole mio”, dar nu ştiam prea bine cuvintele, îl văzusem la televizor pe Pavarotti şi mi-a rămas în minte. La finalul melodiei, au venit la mine cei din delegaţia Italiei, au stat la rând, au făcut o plecăciune şi mi-au spus: grazie maestro! Eram ruşinos că s-au aplecat în faţa mea. Până atunci ştiam doar de maeştrii mecanici. Atunci am simţit că pot cânta operă, până atunci nu mă gândisem la asta. La începutul anilor 2000 am renunţat la agricultură“, a declarat Vasile Chişiu.

La insistenţele cântăreţei de muzică populară,  Lucreţia Ciobanu, Vasilie Chişiu a început la 24 de ani să se pregătească pentru admiterea la Conservator alături de profesoarele Angela Stratulat şi Crina Popovici. Îşi dorea din tot sufletul să înveţe, astfel a reuşit ca în 2000 să intre la Conservatorul din Iaşi.

M-am pregătit pentru examentul de la Conservator un an și jumătate. A fost o perioadă grea pentru mine. Făceam naveta la Sibiu. Aram, semănam, apoi fugeam la pregătire, făceam 60 de km dus, 60 de km întors“.

În anul 2006, Vasile Chişiu a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia canto. A obţinut bursa “Socrates la Conservatorul Antonio Scontrino din Trapani, Italia” şi a urmat studii de canto cu maeştrii Corneliu Fănăţeanu şi Eduard Tumagian.

În ultimul an de Conservator am dat o audiţie la Opera Naţională București. Îmi amintesc că era ianuarie. Aveam multe emoţii, de ele nu scăpăm niciodată. Opera transmite și creează emoţii. Noi nu suntem doar cântăreţi, suntem nişte actori cântăreţi. Trebuie să-i dăm viaţă personajului, sens cuvântului, este o muncă exactă, trebuie să te încadrezi în muzică şi în toate mişcările”.

Debut pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Miercuri, 8 februarie (19.00), Vasile Chişiu va debuta pe scena ONB, în rolul titular din opera “Rigoletto”.

De-a lungul anilor, repertoriul baritonului a cuprins roluri precum: Enrico Ashton din Lucia di Lamermoor, Gasparo din Rita (G.Donizetti); Schaunard din  La Bohème, Ping, Mandarinul  din Turandot, Sciarrone din Tosca (G.Puccini); Der Heerrufer des Königs din Lohengrin (R.Wagner); Antonio  din Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart); Aroldo, Sicario, Domestico di Macbeth din Macbeth,  Marchese D’Obigny, Baronul Douphol  din  La Traviata (G.Verdi) etc.

În acest spectacol mai debutează şi mezzo-soprana Sorana Negrea, în rolul Maddalenei.

Din distribuţia spectacolului “Rigoletto” fac parte artiştii şi colaboratorii ONB: Robert Nagy, Irina Iordăchescu, Pompeiu Hărăşteanu, Adriana Alexandru, Marius Boloş, Florin Simionca, Valentin Racoveanu, Paul Basacopol, Cristina Eremia, Adrian Ionescu.

Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Iurie Florea.

Te-ar mai putea interesa și
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul lunii viitoare, au anunţat vineri sindicatele, după ce nu s-a ajuns......
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi ...
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane de clienți și a lansat un card special din metal
Revolut își face rețea proprie de ATM-uri și va acorda credite pentru companii. Banca digitală a ajuns la 50 de milioane ...
Pentru 2025, Revolut a pregătit lansarea creditului ipotecar, integral digitalizat, a propriei rețele de bancomate și ...
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Seulul susține că Rusia a livrat Coreei de Nord rachete antiaerine în schimbul trupelor trimise să lupte în Ucraina
Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene în schimbul trimiterii a mii de soldaţi pentru a sprijini războiul ...