‘Finalizarea negocierilor demonstrează voinţa politică puternică a Japoniei şi a UE de a continua să înalţe drapelul liberului schimb’, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul japonez Shinzo Abe într-un comunicat comun.
‘Uniunea Europeană şi Japonia s-au angajat să facă să funcţioneze economia globală pe baza pieţelor libere, deschise şi corecte (…) valorificând pe deplin valorile noastre, luptând împotriva tentaţiei protecţionismului’, au subliniat cei doi oficiali.
Acest discurs îl vizează pe preşedintele Donald Trump, ale cărui politici protecţioniste şi punerea în cauză a normelor comerciale multilaterale ale OMC îngrijorează partenerii Statelor Unite.
Bruxellesul şi Tokyo au depus eforturi în ultimele săptămâni pentru a finaliza acest acord înainte de o reuniune ministerială a OMC prevăzută să se desfăşoare de duminică până miercuri la Buenos Aires.
De la venirea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) semnat cu 11 ţări din regiunea Asia-Pacific, între care şi Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii.
Japonia s-a reorientat apoi către negocieri cu Uniunea Europeană, ajungându-se la o înţelegere cu privire la principalele puncte ale acestui acord, anunţat cu mare fast de Bruxelles în iulie 2017.
‘Este un acord de o importanţă economică enormă’, a insistat vineri comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström. ‘Este cel mai mare acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată’, a mai spus ea.
UE este cel de-al treilea partener comercial al Japoniei, în timp ce Japonia – cu 127 de milioane de locuitori – este cel de-al şaselea pentru Bătrânul Continent.
Acordul trebuie acum înaintat statelor membre şi Parlamentului European în vederea intrării sale în vigoare în 2019, a spus Malmström, fără a se referi la eventuala sa ratificare de către parlamentele naţionale.