ANRE a publicat proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor percepute în anul 2018 operatorilor din piaţă, iar în unele cazuri, tariful este substanţial mai mare decât cel perceput pentru acest an. În unele cazuri, taxele cresc şi cu 25%.
Iată câteva exemple, extrase din proiectul de ordin:
“Titularii licențelor acordate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru desfășurarea de activități comerciale în sectorul energiei electrice și al energiei termice produse în cogenerare au obligația de a plăti anual Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei o contribuție bănească după cum urmează:
a) pentru persoana juridică titulară de licență, contribuția care se percepe este egală cu 0,1% din cifra de afaceri realizată de aceasta în anul 2017 din activitățile comerciale ce fac obiectul licențelor pe care le deține, dar nu mai puțin decât contribuția minimă de 3.125 lei, cu excepția persoanei juridice prevăzute la lit. b);
b) pentru persoana juridică deținătoare exclusiv a unei licențe pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice cu puterea electrică instalată mai mică sau egală cu 1 MW şi puterea termică instalată mai mică sau egală cu 1 MW la data de 31.12.2017, contribuția care se percepe în anul 2018 este egală cu 315 lei, prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (4) din Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei 12/2015, cu modificările și completările ulterioare”.
Procentul de 0,1% este cu 25% mai mare decât procentul perceput în acest an, stabilit la finalul anului trecut, prin ordinul ANRE nr 118/2016. În cazul de la litera a), contribuţia anuală era de 0,08% din cifra de afaceri, iar contribuţia minimă, stabilită acum la 3.125 de lei, era de doar 2.500 de lei. Deci o creştere tot de 25%.
Vor avea de plătit mai mult şi micii producători:
“c) pentru persoana juridică deținătoare exclusiv a unei licențe pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice, cu puterea electrică instalată la data de 31.12.2017 mai mare decât 1 MW și mai mică sau egală cu 5 MW și care nu deține capacități de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, contribuția care se percepe în anul 2018 este egală cu 3.125 lei”, scrie în proiect. Deci mai mare tot cu 25%, dat fiind că tariful vechi era de 2.500 de lei.
“d) pentru persoana juridică deținătoare exclusiv a unei licențe pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice, cu puterea electrică instalată la data de 31.12.2017 mai mare decât 5 MW și mai mică sau egală cu 10 MW și care nu deține capacități de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, contribuția care se percepe în anul 2018 este egală cu 7.500 lei”, scrie în proiect. Taxa veche era de 6.000 de lei, deci avem tot o creştere de 25%.
Şi exemplele pot continua.
Puteţi vedea noul ordin cu tarifele şi contribuţiile care trebuie plătite de către operatori ANRE în acest an AICI: proiect_Ordin_tarife_an_2018_08.12
ANRE motivează aceste creşteri de tarife prin faptul că trebuie să cumpere calculoare şi softuri şi că trebuie să facă provizioane pentru procese.
“Pentru anul 2018, ANRE estimează o creștere a cheltuielilor de funcționare cauzată, în principal, de necesitatea constituirii provizioanelor pentru despăgubiri civile solicitate de părți, pentru care instanța a dispus introducerea în cauză a ANRE ca parte responsabilă civilmente, precum și necesitatea achiziționării unor produse hardware și software necesare pentru securizarea și dezvoltarea sistemului informatic al ANRE”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.
Angajaţii ANRE au printre cele mai mari salarii din România. Potrivit declaraţiei de avere a fostului preşedinte Niculae Havrileţ, el a încasat, în 2016, un salariu de 560.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 10.300 de euro pe lună, la un curs de 4,5 lei pentru un euro.
Vicepreşedintele Emil Calotă a încasat, în acelaşi an, 492.400 lei, adică 9.100 de euro pe lună. Potrivit unor relatări mai vechi din presă, salariile angajaţilor ANRE pleacă de la 2.500 de euro pe lună, net.
Insituţia este condusă acum de Dumitru Chiriţă, fost parlamentar PSD
Citeşte şi