‘Chiar şi mâine statul este pregătit să majoreze capitalul social al Poştei Române. Banii sunt prevăzuţi în buget. Sunt prevăzuţi ca metodă preventivă şi pentru anul viitor în bugetul de stat pentru că estimăm pe baza experienţei pe care am acumulat-o până acum că Fondul Proprietatea va face tot ce îi va sta în putinţă să obstrucţioneze acest proces. Suntem pregătiţi să mergem în instanţă cu Fondul Proprietatea şi pe acest subiect, aşa cum am mers în instanţă şi am câştigat şi pe subiectele legate de schimbarea managementului executiv şi neexecutiv de la Poşta Română, unde Fondul Proprietatea ne-a chemat în judecată deşi reprezentanţii care au fost schimbaţi nu au fost reprezentanţi ai FP-ului. Însă o spun şi cu această ocazie, neglijenţa sau complicitatea de care au dat dovadă reprezentanţii Fondului Proprietatea din consiliile de administraţie din ultimii ani este cel puţin condamnabilă, iar din perspectiva mea mă voi strădui să reliefez poate şi aspecte mai consistente decât cele de discurs’, a spus Lucian Şova.
Acesta a afirmat că, la proxima şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor din această lună, care nici ea nu poate fi convocată fără acordul FP, se va cere capitalizarea cu 170 de milioane de lei.
Suma va majora capitalul social, iar ulterior îndeplinirii tuturor condiţionalităţilor, se va acoperi datoria pe care Poşta o are către ANAF. Datoria a fost generată de amenzile aplicate de către Consiliul Concurenţei.
Ministrul a explicat că statul are pregătită suma de 40 de milioane de euro de doi ani pentru a acoperi această datorie.
Recent, MCSI a anunţat că SCA Bohâlţeanu şi Asociaţii va acorda consultanţă juridică şi financiară pentru majorarea capitalului la Poşta Română.
Firma, care a fost selectată în urma depunerilor de oferte, urmează să analizeze metoda prin care va fi realizată majorarea capitalului social. În funcţie de rezultatul analizei, soluţia identificată trebuie discutată şi agreată cu Fondul Proprietatea, pentru ca decizia Adunării Generale Extraordinară a Acţionarilor să nu poată fi contestată în instanţă şi pentru a evita întârzieri nejustificate faţă de calendarul stabilit în implementarea operaţiunii de majorare a capitalului.
Valoarea totală a contractului este de maximum 10.000 de lei, inclusiv TVA. Contractul este valabil până la data de 31 decembrie 2017.
Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, este o instituţie publică, fiind deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în proporţie de 75%, şi Fondul Proprietatea (FP), cu 25%.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.