Proiectul de buget al MT a primit marţi aviz pozitiv în comisiile reunite de Transporturi din Parlament în forma trimisă de Guvern. Amendamentele depuse de mai mulţi parlamentari, inclusiv de către deputatul USR Cătălin Drulă, au fost trimise la Comisia Buget şi Finanţe.
„Pentru prima dată de mulţi ani alocările sunt mult sub necesar. Asta va însemna încetinirea sau chiar blocarea şantierelor de autostrăzi şi căi ferate, amânarea finalizării proiectelor, despăgubiri de plată şi pierderi economice pentru statul român”, spune Cătălin Drulă, fost consilier pe infrastructură al premierului Dacian Cioloş.
„În plus, s-au alocat insuficienţi bani pentru întreţinerea reţelelor existente. Pe rutier, alocarea e la 1/2 faţă de 2016, iar pe feroviar este sub necesarul pentru anul viitor”, adaugă parlamentarul USR.
Acesta prezintă şi o listă a celor mai mari probleme de bugetare:
1) Autostrada Bucureşti-Ploieşti, intrarea în Bucureşti. Alocare 21 milioane de lei. Necesar pentru 2018: 80 milioane de lei. Avea termen în iunie 2018 de finalizare, este la 80% execuţie. S-a alocat prin urmare doar un sfert din necesar.
2) Autostrăzile Sebeş-Turda şi Lugoj-Deva, şantiere în plină derulare. Alocările sunt la jumătate faţă de ce s-a cheltuit în 2017 şi la jumătate faţă de necesarul pe 2018. Câte 200 de milioane de lei pentru fiecare sunt alocate, dar necesarul este de 400 de milioane de lei.
3) Obiective mai mici, Centura Rădăuţi sau Varianta de ocolire Comarnic, care au contracte semnate şi ar putea avea demara contractele în 2018 au alocare zero.
4) Calea ferată: modernizarea la 160 km/h între Simeria şi Arad. S-au semnat anul acesta patru contracte în sumă totală de 7,6 miliarde de lei. La un progres de măcar 10% în medie pentru anul 2018 e nevoie de 760 de milioane de lei. S-au alocat doar 329 milioane de lei, deci la jumătate.
5) Întreţinerea infrastructurii rutiere: al doilea an la rând în care se alocă mult prea puţin. S-au alocat 326 milioane de lei faţă de anul 2016 când s-au cheltuit 584 milioane de lei, deci alocarea este la jumătate. Rezultatele le-am văzut cu toţii: tratatemente ieftin cu criblură, drumuri mai proaste, gropi, lipsă marcaje, indicatoare, etc
6) Întreţinerea infrastructurii feroviare: necesarul pe 2018 ar fi undeva la 1,3 miliarde de lei pentru a onora contractele deja semnate şi nevoile existente. S-au alocat doar 1,05 miliarde de lei.
Bugetul MT, victimă constantă a rectificărilor bugetare
Pe de altă parte, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) spun că bugetul pe 2018 pentru sectorul rutier este unul realist.
„Filosofia bugetării porneşte de la realitatea evoluţiei din ultimii ani a proiectelor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
El aminteşte că în exerciţiile financiare precedente, când au fost bugetate sume mari la începutul anului, acestea nu au fost atrase în totalitate de către constructori. Astfel, au fost blocate fonduri care puteau fi utilizate de către stat în alte domenii unde erau necesare.
„În cazul în care evoluţiile unor proiecte sunt peste aşteptări, există varianta suplimentării fondurilor punctual pentru acestea la rectificare bugetară”, mai spune oficialul CNAIR.
Bugetul Ministerului Transporturilor a căzut victimă rectificărilor bugetare atât în 2016, în timpul guvernării Cioloş, cât şi anul acesta, din cauză că sumele alocate iniţial nu au fost cheltuite în totalitate.
Constructori: Bugetul pe 2019 va fi mult mai mare
Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), spune că proiecţia de buget pe 2018 este făcută pe lucrările în curs, iar pentru lucările noi se aşteaptă la un buget mai mare în 2019.
„Cheltuielile majore vor începe în 2019”, spune reprezentantul constructorilor care estimează că abia atunci ar putea începe lucrările noi la proiectele mari scoase acum la licitaţie pentru proiectare şi execuţie.
Printre acestea se numără Autostrada Sibiu – Piteşti, secţiunile 1 şi 5, Autostrada de Centură a Capitalei şi Drumul Expres Craiova – Piteşti.
Cum perioada de proiectare prevăzută în contracte este de 12 luni, construcţia efectivă ar putea începe abia din 2019.
„Contractele de la licitaţiile în curs nu se vor semna mai devreme de jumătatea anului viitor. Abia după cele 12 luni de proiectare se bagă sapa în pâmânt”, spune preşedintele PSC.
Ministerul Transporturilor alocă 1,71 miliarde de lei pentru construirea de autostrăzi şi centuri în 2018, cu aproape 20% mai mult decât suma cheltuită anul acesta, estimată la 1,44 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget al instituţiei pentru anul viitor.
Bugetul pentru construirea de autostrăzi şi centuri va creşte semnificativ în 2019 şi 2020, fiind estimat la 2,39 miliarde de lei, respectiv 2,94 miliarde de lei, conform documentului menţionat.