Sancţiunile împotriva Rusiei au creat ”o necesitate obiectivă” pentru monedele digitale, a afirmat Serghei Glaziev la o şedinţă de marţi a administraţiei prezidenţiale pe tema acestor instrumente financiare, potrivit Rambler citat de News.ro.
Glaziev a mai argumentat că guvernul ar putea utiliza monedele virtuale pentru a face plăţi şi încasări pentru servicii ”sensibile”.
Oficialii ruşi au devenit tot mai nervoşi în legătură cu posibila extindere a sancţiunilor americane, la începutul anului viitor, ca reacţie la posibilul amestec al Kremlinului în alegerile prezidenţiale din 2016, acuzaţii respinse de Rusia.
Monedele virtuale, cum este bitcoin, a cărei valoare a urcat puternic în acest an, ar putea fi un mijloc de ocolire a sancţiunilor americane, pentru că cumpărătorii sunt anonimi.
Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret luna trecută care permite guvernului să clasifice achiziţiile făcute de Ministerul Apărării, Serviciul Federal de Securitate şi Serviciul de Spionaj Extern, ca secrete de stat.
Galziev, care se află pe lista sancţiunilor Statelor Unite şi Uniunii Europene pentru rolul avut în anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, nu este implicat mereu în procesul principalelor decizii politice, iar în trecut a sugerat că Rusia ar trebui să îşi lichideze rezervele de dolari.
El a mai susţinut marţi crearea unei ruble virtuale, bazată pe tehnologia blockchain, care stă în spatele monedelor digitale.