Locatarii din blocurile cu bulină din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu îşi vor putea reabilita locuinţele gratis

Primăria va plăti din banii bugetului local lucrările de consolidare a blocurilor cu risc seismic din Bucureşti, potrivit unui proiect de hotârăre a Consiliului General.
Andrada Ghira - joi, 14 dec. 2017, 12:29
Locatarii din blocurile cu bulină din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu îşi vor putea reabilita locuinţele gratis

Proprietarii locuinţelor din blocurile cu risc seismic din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu pe economie pe cap de membru de famile şi vor să-şi consolideze clădirile nu vor plăti nimic pentru asta.

Banii vor fi acordaţi de Primărie, potrivit unui proiect de act normativ care este supus votului în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Una dintre problemele pentru care puţine clădiri cu risc seismic sunt reabilitate este legată de bani. Proprietarii apartamentelor nu-şi permit plata unor rate lunare pe o perioadă de 25 de ani, aşa cum prevede Ordonanţa 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. 

Prin proiectul propus spre aprobare, Primăria va suporta în totalitate valoarea lucrărilor de consolidare pentru „cei care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câşigul salarial net lunar pe economie, pe perioadele în care se realizează aceste venituri”. 

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 2392 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). 

Pentru „cei la care venitul lunar pe familie este de sub trei salarii medii brute pe economie pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenţie”, se mai arată în documentul citat. 

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.327 lei în luna octombrie, potrivit INS. 

Pe lângă dovada veniturilor, beneficiarii mai trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru ca Primăria să plătească integral sau 50% din valoarea lucrărilor: 

  • să nu înstrăineze aceste imobile pe o perioadă de până la 25 de ani de la data recepţiei la terminarea lucărilor de intervenţie-consolidare; 
  • dacă se doreşte vânzarea acestor imobile consolidate înainte de termenul mai sus menţionat şi de achitarea integrală a costurilor, propritarii acestor imobile să fie de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să aibă drept de preemţiune asupra acestor imobile, scăzându-se din valoarea imobilului constatată printr-o expertiză/raprot de evaluare a costurilor aferente lucrărilor de intervenţie/consolidare achitate sub formă de cotă parte din preţ;
  • dacă se doreşte vânzarea dar nu se poate exercita acest drept de preemţiune, înstrăinarea în decurs de 25 de ani de la data recepţiei terminării lucrărilor de intervenţie/consolidare la aceste imobile este condiţionată de rambursarea integrală la bugetul local al Primăriei Municipiului Bucureşti a valorii costurilor aferente lcurărilor de intervenţie. 

Cei care au venituri lunare pe familie mai mari de trei salarii medii brute pe economie beneficiază de aceleaşi condiţii ca şi până acum, reglementate de Ordonanţa 20/1994. 

Peste 8.000 de persoane locuiesc în clădirile cu bulină din Bucureşti 

Pe lista clădirilor cu bulină, actualizată de Primăria Capitalei la data de 28 noiembrie 2017, arată că sunt incluse în clasa I se risc seismic care prezintă pericol public sunt 173 de clădiri. În clasa I de risc seismic sunt incluse 171 de imobile.

Peste 8.000 de bucureşteni locuiesc în apartamente din clădiri cu bulină, încadrate în clasa I de risc seismic, arată datele proiectului de informare Seismic Alert. Realizatorii proiectului au cartat 307 de imobile, din care 208 sunt locuite, 23 au fost demolate, iar 14 sunt neocupate.

Datele Seismic Alert mai arată că sunt 3.500 de apartamente sunt în clădirile mai înalte de şase etaje, incluse pe lista celor pericol public şi clasa I de risc seismic.

Primăria Capitalei a alocat pentru acest an 10,6 milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, de trei ori mai puțini bani decât pentru statui. Anul trecut, nicio clădire cu bulină din România nu a fost consolidată.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
Managerii de la Volkswagen vor avea salariile reduse cu 10% în următorii doi ani
O reducere a bonusurilor managerilor de la Volkswagen va duce la o reducere a salariilor cu 10% în următorii doi ani, a informat duminică ziarul Sueddeutsche Zeitung, după ce producătorul german......
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Azi se aleg președinți pentru Senat și Camera Deputaților
Senatul şi Camera Deputaţilor, îşi aleg, luni dimineaţă, preşedinţii, după ce, la finalul săptămânii trecute, ...
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine ...
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design ...