Piaţa muncii necosmetizată
„Angajaţii din retail tind să-şi schimbe destul de des angajatorul, uneori chiar de două ori pe an, optând de obicei pentru o companie concurentă. De altfel, de multe ori companiile concurente ţintesc direct astfel de angajaţi, oferindu-le elemente suplimentare faţă de pachetul actual (la nivel de salariu, bonusuri sau beneficii), sau un program de lucru mai avantajos. Deşi câştigul suplimentar în urma schimbării angajatorului este de circa 4% în cazul casierilor sau lucrătorilor comerciali, el este de multe ori un motiv suficient pentru a decide o schimbare”, a explicat Ioana Rădulescu, Recruitment Expert la ManpowerGroup România, într-un interviu acordat pentru Economica.
Casierii câştigă pe lună, în medie, 1.200 de lei – 1.500 de lei „în mână”
Veniturile din retail au crescut în 2017 comparativ cu 2016, pe fondul majorărilor salariului minim pe economie, situându-se în prezent în intervalul 1.000 de lei – 1.300 lei net pentru lucrătorii comerciali şi, în medie, 1.200 de lei – 1.500 lei net pentru casieri, diferenţa fiind dată de cerinţele postului, ne-a spus Ioana Rădulescu.
De ce îşi schimbă des angajatorul casierii şi lucrătorii comerciali: munca în retail e solicitantă din punct de vedere fizic, se desfăşoară pe tot parcursul anului, e plătită modest, iar programul de muncă – atipic.
„Fluctuaţia de personal în domeniu poate ajunge la 30%, procent ridicat faţă de alte domenii, pentru că munca în retail comportă deseori orare atipice (inclusiv pentru închideri, aprovizionări şi inventare), efort fizic considerabil şi activitate 365 de zile din 365, recompensate modest. Pe de altă parte, persoanele care optează pentru roluri în retail se orientează către acestea „pentru acum”, nu cu intenţii pe termen lung, ceea ce se reflectă în fluctuaţia de personal. Demersurile întreprinse de angajatori pentru a-şi reţine angajaţii valoroşi includ diverse bonusuri, precum şi training-uri, nu doar pentru rolul actual, ci şi pentru alte segmente din activitatea de retail. Nu este exclusă avansarea, dar oportunităţile de creştere profesională se deschid persoanelor care au minimum doi ani de experienţă pe acelaşi post, la aceeaşi companie. O bună parte dintre cei care lucrează în prezent în retail nu sunt însă interesaţi de o avansare în carieră, fiindcă vorbim de persoane care şi-au încheiat deja un alt parcurs profesional, iar acum îşi doresc un loc de muncă stabil cu care să-şi completeze pensia”, ne-a mai spus Ioana Rădulescu.
Beneficiile oferite angajaţilor din retail: tichete de masă, bonusuri lunare sau trimestriale, reduceri la produsele companiei.
Pachetul tipic de beneficii în retail include tichete de masă, bonusuri lunare sau trimestriale în funcţie de atingerea obiectivelor de vânzări la nivel de magazin, carduri de reduceri la produsele comercializate de compania respectivă (cu reduceri cuprinse în general între 15 şi 25%). Pachetul de beneficii nu a suferit schimbări faţă de 2016, şi nici cuantumul bonusurilor nu diferă major faţă de cele de anul trecut, a adăugat Ioana Rădulescu.
Profilul casierului căutat de angajatori: atent la detalii, foarte organizat, rezistent la stres.
Pentru un loc de muncă de casier, angajatorii din retail caută persoane cu atenţie la detalii, foarte bine organizate, rezistente la stres şi preferă candidaţi care au avut experienţă cu casa de marcat. Persoanele care vor să ocupe un post de casier au nevoie şi de adaptabilitate, dar şi capacitate de învăţare, dat fiind că în ultimii ani s-au produs schimbări frecvente de tehnologie în zona caselor de marcat (software, ecrane tactile, case de marcat rapide, la care doar se scanează produsele, încasarea facându-se la un aparat specializat, nu de către casier, etc.), adaugă Ioana Rădulescu.
Lucrătorii comerciali, responsabili în general de deservirea clienţilor la raft şi vitrine, de aprovizionarea raionului şi plasarea mărfurilor la raft, pot fi şi persoane cu studii primare sau studii medii fără Bacalaureat, în schimb pentru casieri, care încasează şi gestionează bani, cerinţele postului includ, de obicei, studii medii finalizate cu Bacalaureat, ne-a mai spus recrutorul Manpower.
Cine se angajează ca lucrător comercial sau casier: oameni care vor program flexibil, cei care au nevoie de venituri suplimentare, debutanţii, dar şi cei care nu s-au putut angaja în domeniul în care s-au format.
Posturile de casier şi lucrător comercial sunt potrivite persoanelor care vor program flexibil, pentru a îmbina munca şi studiile, sau pentru a-şi îndeplini obligaţiile de îngrijire a copiilor ori a vârstnicilor, pentru a-şi suplimenta veniturile ca un alt doilea loc de muncă, ori pentru a-şi suplimenta pensia. Optează pentru aceste roluri şi debutanţii pe piaţa muncii, persoanele necalificate, dar şi persoanele care deţin calificări care nu mai au căutare pe piaţa muncii şi care nu se pot angaja în domeniul în care s-au format, ne spune Ioana Rădulescu.
Debutanţii din retail, cu studii superioare şi vorbitori de germană, pot câştiga şi 2.000 de lei net pe lună
Salariile de debutant în retail pot ajunge la 1.800 de lei – 2.000 lei net pentru persoanele care ştiu limba germană la nivel începător, au studii superioare şi cunoştinţe solide de gramatică a limbii române, testate în prealabil, a explicat pentru Economica Ioana Rădulescu.