Noua lege Bauspar s-a reîntors în Parlament. Discuţiile despre repornirea sistemului, care acum e pe moarte, vor fi reluate în februarie

Chiar dacă, în Cehia, de exemplu, restaurarea tuturor locuinţelor comuniste s-a realizat prin sistemul nemţesc de economisire-creditare, în România, un raport al Curţii de Conturi a blocat acum doi ani sistemul Bauspar. Un nou proiect de lege care să fie şi pe placul Curţii a fost promovat, dar de aproape un an se plimbă printre comisiile de specialitate din Parlament. Acum a fost din nou întors către Comisiile de Buget Finanţe şi discuţiile se vor relua în februarie, după vacanţa parlamentară. Până atunci, activitatea celor două bănci pentru locuinţe din România este redusă la minimum posibil.
Economica.net - mie, 20 dec. 2017, 21:01
Noua lege Bauspar s-a reîntors în Parlament. Discuţiile despre repornirea sistemului, care acum e pe moarte, vor fi reluate în februarie

Sistemul de economisire-creditare (Bauspar) va fi restartat abia după ce deputaţii vor aproba proiectul de lege care vizează modificarea reglementărilor actuale din domeniu. Cele două bănci implicate, BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) aşteaptă ca noua lege să fie adoptată în Camera Deputaţilor, pentru ca sistemul Bauspar, în care sunt implicaţi sute de mii de români, să poată fi restartat.

Proiectul de lege aflat în dezbatere stabileşte două niveluri maxime ale primei de la stat: 250 şi, respectiv, 200 de euro. Va primi 250 de euro cine optează, de la începutul perioadei de economisire, pentru contractarea unui credit pentru renovarea sau cumpărarea unei locuinţe, şi 200 de euro cine nu optează pentru asta.

La ora actuală, acest sistem este blocat. De la începutul lui 2016 nu mai sunt încheiate contracte noi, doar se acordă credite clienţilor existenţi, dacă acestea sunt cerute, evident. În cadrul sistemului de economisire-creditare au rămas mai puţin de 500.000 de clienţi, câteva zeci de mii de oameni retrăgându-şi banii, la termen, după decizia Curţii de Conturi. Eu şi-au încasat parţial prima de stat.

Conflictul dintre Curtea de Conturi şi cele două bănci pentru locuinţe de la noi a izbucnit în urmă cu circa doi ani. În 2015, Curtea de Conturi a dat publicităţii un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Sesizarea comună a Curţii de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei – prejudiciul produs de RBL. Curtea de Conturi susţine, în raportul citat, că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal.

Instituţia de control apreciază că cele două bănci au solicitat în mod nelegal subvenţia reprezentând primă de la stat calculată în procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, raportul reclamând şi că băncile pentru locuinţe au încheiat contracte de economisire- creditare cu persoane care aveau vârsta mai mică de 18 şi, respectiv, mai mare de 65 de ani. Practica internaţională arată însă că şi un bunic sau strabunic în vârstă de 101 ani (caz real în Cehia) poate încheia un contract de economisire creditare pentru nepotul/strănepotul de 2-3 luni , contract care îl va ajuta pe acesta să îşi constituie măcar avansul pentru un credit ipotecar atunci când va avea nevoie.

Reglementările în acest domeniu au fost preluate din legislaţia europeană şi prevăd că „fiecare client, persoană fizică cu cetăţenia română şi cu domiciliul stabil în România, beneficiază de o primă de stat pentru depunerile anuale efectuate în baza unui contract de economisire – creditare încheiat cu o bancă de economisire şi creditare în domeniul locativ” (Ordonanţa de Urgenţă 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, art. 311).

Aşa cum arată studiile efectuate de cele două bănci, 78% dintre persoanele intervievate au folosit fondurile economisite şi prima de stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. Deşi nu au luat încă un credit pentru locuinţă, 78% dintre persoanele intervievate de IRSOP (clienţi ai băncilor de economisire-creditare) în cadrul unui sondaj au folosit fondurile economisite şi prima de stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.

Sistemul Bauspar reprezintă un mecanism de economisire și creditare în scopul îmbunătățirii situației locative. Orice persoane interesată, indiferent că este minoră sau fără capacitate de exercițiu, prin reprezentanții legali, poate încheia un contract de economisire-creditare cu o bancă pentru locuințe.

Prima etapă a contractului este cea de economisire, în care persoana care încheie contractul se obligă să economisească o anumită sumă convenită, prin depuneri în contul de economisire, depuneri purtătoare de dobândă. A doua etapă este cea de creditare, dacă deponentul îndeplinește anumite condiții și vrea (nu este obligatoriu) să contracteze un credit, banca este obligată să i-l acorde, în cuantumul și dobânda prevăzute în contractul de economisire-creditare.

Și statul participă la acest sistem, prin Prima de stat, o subvenție acordată pentru stimularea cetățenilor să economisească pentru spațiul locativ. Proiectul legislativ modifică și completează două articole din OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, unul dintre ele referindu-se la faptul că aceste contracte vor putea fi încheiate de orice cetățean, indiferent de vârstă sau stare civilă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...