‘Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a luat notă de noul pas făcut în direcţia îmbunătăţirii cadrului general de funcţionare a pieţei de servicii turistice odată cu adoptarea reglementărilor care privesc garantarea pachetelor de servicii turistice – Legea privind aprobarea OG 26/ 2017 pentru modificarea Ordonanţei nr. 107/ 1999. Constituirea Fondului pentru garantarea serviciilor turistice creează, în acest moment, premisele necesare dezvoltării turismului românesc pe baze solide’, se arată în comunicatul organizaţiei.
Cu toate acestea, UNSAR consideră că, odată acest prim pas fiind făcut, este necesar ca autorităţile statului, împreună cu ceilalţi actori din piaţă, să lucreze la identificarea unor soluţii complete în care să poată fi accesate atât poliţe de asigurare, cât şi Fondul de garantare.
Totodată, expertiza de aproape 20 de ani pe care industria de asigurări o are pe segmentul garantării serviciilor turistice va contribui semnificativ la construcţia unui sistem care să aducă beneficii atât pentru consumatori, cât si pentru agenţiile de turism.
În acest sens, UNSAR îşi arată disponibilitatea de a contribui activ la dezvoltarea unor instrumente eficiente, care să răspundă cât mai bine nevoilor de pe această piaţă.
În octombrie, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că normele de aplicare pentru Fondul de garantare a pachetelor turistice vor fi gata până la sfârşitul lunii ianuarie 2018, iar de anul viitor se va încerca realizarea unei legi speciale şi pentru crearea unui pool de asigurare, pe modelul PAID.
Potrivit ministrului, în cele mai multe ţări este obligatorie participarea la un Fond de garantare, pe lista acestor state aflându-se Danemarca, Irlanda, Franţa, Olanda şi Marea Britanie. Totodată, în Germania există poliţă de asigurare obligatorie, iar în Austria asigurare şi garanţie bancară.
În contextul creării unui Fond de garantare a pachetelor turistice, ministrul a subliniat că ordonanţa a fost votată şi se află pentru promulgare la Preşedinţie.
‘Ordonanţa Guvernului privind modificarea OUG 107/1999 referitoare la activitatea de comercializare a pachetelor turistice a fost votată şi este la promulgare la domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n. r.). Mie mi se pare că discuţiile apărute în spaţiul public au fost nişte discuţii tehnice. Deocamdată, în actul normativ care plecat spre preşedintele României discutăm doar despre temei legal primar pentru realizarea şi formarea unui Fond de garantare. Ulterior acestui act normativ, putem iniţia un grup de lucru şi suntem la momentul în care elaborăm normele de aplicare şi putem să le aducem în transparenţă decizională’, a spus ministrul Turismului.