Dacă decizia va fi confirmată, ar însemna că băncile europene vor putea să îşi ofere serviciile, fără noi obstacole, în Londra, oraş care concurează cu New York pentru titlul de capitala financiară a lumii.
Un purtător de cuvânt de la BoE a refuzat să comenteze aceste informaţii. Banca Centrală a Angliei urmează să dea publicităţii la ora 13:00 GMT un raport cu privire la viitorul supervizării băncilor străine.
Peste 100 de bănci care în prezent operează la Londra sunt sucursale ale băncilor mamă cu sediul în altă ţară UE. În prezent, aceste sucursale operează în Marea Britanie pe baza aşa-numitului ‘paşaport european’ care ar urma să expire în luna martie 2019, când Marea Britanie vă ieşi din blocul comunitar.
Anterior, BoE a informat că va comunica băncilor până la finele anului dacă aceste sucursale trebuie să solicite din nou acordarea unei licenţe pentru a putea opera în Marea Britanie după Brexit, sau dacă sucursalele vor trebui transformate în subsidiare, o opţiune mai costisitoare pentru bănci. Trecerea de la o sucursală la o subsidiară înseamnă majorarea rezervelor locale de capital şi lichidităţi.
Potrivit BBC, propunerea ce ar urma să fie prezentată miercuri de BoE este o dovadă de bunăvoinţă a Marii Britanii în cursul negocierilor pentru Brexit precum şi o încercare a autorităţilor britanice de a păstra statutul Londrei de important centru financiar global.