„Memorandumul este necesar pentru a oferi stabilitatea abordării strategice în ceea ce înseamnă pregătirea proiectelor de infrastructură de transport în perioada 2018-2027. Proiectele vor fi finanţate din fonduri europene, cât şi din fonduri rambursabile de la Instituţiile Financiare Internaţionale, cum ar fi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii”, se arată în comunicat.
În memorandum sunt incluse proiecte strategice identificate ca prioritare din Master Planul General de Transport al României, precum sectorul de autostradă Braşov – Bacău – Paşcani – Iaşi – Ungheni (+pod Ungheni), în lungime de 336,5 km şi o valoare totală de 3,08 miliarde euro şi proiectul de drum Transregio Braşov – Târgu Mureş, în lungime de 161 km şi o valoare totală de 102 milioane euro.
Totodată, sunt incluse şi proiectul de autostradă Braşov – Făgăraş – Sibiu, în lungime de 120 km şi o valoare totală de 816 milioane euro, precum şi proiectul de drum expres Buzău – Brăila – Focşani- Brăila – Constanţa, în lungime de 361,7 km şi o valoare totală de 1,823 miliarde euro. În memorandum este inclus şi proiectul de drum expres Bucureşti – Craiova – Lugoj, în lungime de 397 km şi o valoare totală de 2,514 miliarde euro.
Pentru sectorul feroviar, sunt vizate proiectele reabilitării tronsonului Coşlariu – Cluj Napoca – Suceava – Paşcani, în lungime de 488 km şi o valoare totală de 1,941 miliarde euro, şi reabilitarea căii ferate Bucureşti – Craiova, în lungime de 142 km şi o valoare totală de 227 milioane euro. În memorandul este vizat şi proiectul reabilitării căii ferate Bucureşti – Ploieşti – Iaşi, în lungime de 462 km şi o valoare totală de 1,687 miliarde euro. Valoarea totală a proiectelor prevăzute prin acest memorandum se ridică la 12,19 miliarde euro.