Aceste fonduri vor servi la continuarea procesului de dezafectare a reactoarelor învechite ale centralelor nucleare Kozlodui, Ignalina şi Bohunice. UE a cheltuit deja 2,85 miliarde de euro (în perioada 2009-2013) pentru dezafectarea acestor centrale.
‘Potrivit constatărilor Curţii, Bulgaria, Lituania şi Slovacia şi-au închis reactoarele, în conformitate cu angajamentele luate, fiind făcuţi paşi importanţi în privinţa dezafectării. Cu toate acestea, rămân de realizat principalele faze ale procesului, a cărui finalizare se confruntă cu o lipsă severă de fonduri’, a subliniat Curtea într-un raport, estimând suma care mai este necesară la 2,5 miliarde de euro.
Curtea Europeană de Conturi a subliniat că ‘estimările costurilor nu sunt complete deoarece informaţiile cheie cu privire la deşeurile radioactive şi/sau la infrastructura şi tehnologiile necesare pentru tratarea lor nu sunt disponibile’. Potrivit acesteia, ‘marile proiecte de infrastructură acuză întârzieri şi depăşiri ale costurilor’.
‘O gamă largă de acţiuni menite a atenua consecinţele închiderii anticipate a reactoarelor a fost finanţată, însă gradul de atenuare a impactului nu este cunoscut’, a deplâns Curtea.
‘Nu există nici o evaluare completă a nevoilor, nici o definire a priorităţilor, nici o fixare a obiectivelor specifice. Responsabilităţile sunt diluate’, a adăugat raportul.