Cinci din cele mai importante posturi de la BCE vor deveni vacante până la finele lui 2019, începând cu cea ocupată de vicepreşedintele Vitor Constancio, care va deveni vacantă în luna iunie a acestui an. Potrivit sursei citate, în acest proces de selecţie femeile vor avea un avantaj, iar numirea unui ministru ar fi o încălcare a tradiţiei.
‘Un mare joc de-a scaunele muzicale se va derula în următorii doi ani şi foarte multe poziţii importante vor fi disponibile în Uniunea Europeană. Ceea ce va rezulta la finalul acestui proces va avea consecinţe importante asupra modului în care BCE îşi va înăspri politica monetară’, a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING-Diba AG în Frankfurt.
În acest proces, BCE va avea foarte puţine de spus. Aşa cum este tradiţia pentru posturile importante în UE, balanţa de putere între statele membre va fi elementul hotărâtor în procesul de selecţie pe măsură ce statele membre se vor târgui şi vor încerca să obţină cât mai multe voturi. Însă naţionalitatea candidaţilor nu va fi suficientă.
Luna trecută, Spania a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţiile. După cinci ani de absenţă în boardul BCE, instanţa care elaborează şi implementează politica monetară a instituţiei de la Frankfurt, premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că guvernul său va propune un candidat.
Deşi ministrul spaniol de Finanţe, Luis de Guindos, care anterior a fost responsabil pentru operaţiunile băncii americane Lehman Brothers Holdings Inc. în Spania şi Portugalia, este considerat a fi alegerea Guvernului de la Madrid, spaniolul ar putea să se lovească de opoziţia eurodeputaţilor care vor o listă scurtă care să includă cel puţin trei nume, dintre care o femeie. În plus, unii membri ai consiliului guvernatorilor sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca un politician să se alăture BCE, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar care au dorit să îşi păstreze anonimatul. În istoria de 20 ani a BCE, niciun ministru nu s-a alăturat în mod direct boardului BCE, chiar dacă Germania l-a desemnat pe vice-ministrul de Finanţe, Joerg Asmussen, în 2012.
Deşi BCE şi Băncile Naţionale au posibilitatea să îi influenţeze pe decidenţi, ele nu au drept de vot. Miniştrii de Finanţe vor cere ca statele membre să îşi prezinte candidaţii la o reuniune care va avea loc la Bruxelles în data de 22 ianuarie, urmând ca până la finele lunii februarie să fie alcătuită o listă scurtă compusă din unul sau mai mulţi candidaţi. Ulterior, candidaţii vor fi audiaţi de Parlamentul European, înainte ca liderii UE să confirme numirea lor.
Selectarea unui nou vicepreşedinte este prima mutare dintr-un joc de şah care va include înlocuirea preşedintelui Mario Draghi, a economistului şef Peter Praet, a responsabilului pentru operaţiunile de piaţă Benoit Coeure şi a responsabilului cu supervizarea bancară Daniele Nouy. Statele membre din Europa de Est vor avea o şansă pentru a ocupa prima lor poziţie în boardul BCE.