România s-a încadrat în deficitul bugetar de 3% în 2017 – SURSE

Surse guvernamentale au spus pentru ECONOMICA.NET că guvernul a reuşit să închidă anul 2017 în interiorul ţintei de deficit bugetar, de 3% din PIB.
Ionut Tudorica - joi, 04 ian. 2018, 08:45
România s-a încadrat în deficitul bugetar de 3% în 2017 - SURSE

„Ne-am încadrat în deficitul programat în 2017. Stăm bine”, au spus surse guvernamentale pentru ECONOMICA.NET

Ţinta de deficit bugetar a fost fixată prin legea bugetului pe 2017 la 3% din PIB. În cursul anului au existat temeri că această ţintă va fi depăşită.

Principala măsură pe care guvernul a luat-o pentru a se putea încadra în programul fiscal a fost majorarea accizelor în toamna anului trecut, reprezentând, în fapt, renitroducerea nivelului supra-accizei pe carburanţi, eliminată la 1 ianuarie 2017, conform promisiunilor din Programul de guvernare cu care PSD a câştigat majoritatea parlamentară.

În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize la carburanţi, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Înainte de a opera majorarea, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.

Totodată, guvernul a hotărât să întrerupă plăţile în ultimele zile din 2017, în luna cu cele mai mari cheltuieli de peste an.

Citând datele din ultima execuţie bugetară publicată de Ministerul Finanţelor Publice, cheltuiala care a sărit cel mai mult în 2017 a fost cu salariile personalului plătit de stat.

O altă cheltuială a statului care s-a aprins a fost cea cu pensiile. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,9%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, și cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1.000 lei.

Pe parte de venituri, bugetul a fost presat de scăderea TVA la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%, de o scădere de 5,4% a încasărilor din impozitul pe venit (la 11 luni) şi de scăderea nivelului accizelor despre care am vorbit mai sus.

Totodată, încasările din fonduri europene au fost mult supraestimate.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform......
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...