Reacția Transelectrica în urma anchetei Concurenţei: Compania nu este investigată. Am sesizat Consiliul în septembrie cu privire la o licitație

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunţat joi seara că are calitatea de autoritate contractantă care a sesizat Consiliului Concurenţei posibile practici anticoncurenţiale în cazul a două licitaţii organizate de companie, şi nu este companie investigată în ancheta Consiliului Concurenţei, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 04 ian. 2018, 17:36
Reacția Transelectrica în urma anchetei Concurenţei: Compania nu este investigată. Am sesizat Consiliul în septembrie cu privire la o licitație

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucare a unor licitaţii publice organizate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica pentru atribuirea lucrărilor de mentenanţă/modernizare/retehnologizare a reţelei electrice de transport, scrie News.ro.

În anul 2016, Transelectrica a derulat aproape simultan două licitaţii privind retehnologizarea şi modernizarea a două staţii electrice de transformare, retehnologizarea staţiei 400/110/20 kV Domneşti şi a staţiei 220/110 kV Râureni.

Ambele proceduri au avut drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut şi faza finală de desfăşurare – faza electronică.

În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Domneşti, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: Smart cu subcontractant Energotech, şi Energobit în asociere cu ELM Electromontaj Cluj.

”Procedura a fost invocată Consiliului Concurenţei pentru faptul că cei doi ofertanţi au folosit în justificarea preţului aparent neobişnuit de scăzut: fraze, terminologii identice”, arată Transelectrica într-un comunicat.

În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Râureni, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: Energotech şi Smart.

”În cazul procedurii de la Râureni, având în vedere preţul neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urma a fi furnizat, executat sau prestat, Transelectrica a solicitat clarificări de la ofertantul situat pe locul I. Faptul că ofertantul nu a răspuns, ceea ce l-a exclus din procedură, a ridicat suspiciuni comisiei de evaluare, având în vedere o posibilă viciere a procedurii”, spun oficialii companiei.

Transelectrica a constatat existenţa unor indicii privind o posibilă înţelegere între participanţii la licitaţii şi a sesizat, în septembrie 2016, Consiliul Concurenţei, având în vedere că în cazul licitaţiei pentru staţia Domneşti două dintre companii au participat împreună, iar în cazul licitaţiei privind staţia Râureni acestea au fost concurente.

”Facem precizarea că Transelectrica colaborează cu inspectorii Consiliului Concurenţei, din poziţia de companie care a sesizat această posibilă practică neconcurenţială, punând la dispoziţie orice documente sunt necesere derulării anchetei”, adaugă reprezentanţii companiei de stat.

În prezent, în urma procedurilor de licitaţii finalizate, lucrările de retehnologizare a Staţiei Domneşti sunt executate de Energobit, valoarea contractului este de 24,89 milioare de euro, iar lucrările de retehnologizare a Staţiei Râureni sunt executate de Smart SA, valoarea contractului fiind de 16,85 milioane lei.

”Cele două contracte sunt derulate în prezent fără niciun fel de probleme”, mai spun reprezentanţii Transelectrica.

Citește și: Suspiciuni de licitaţii trucate la Transelectrica. Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie


Consiliul Concurenţei a anunţat joi că investigaţia a fost declanşată având la bază unele informaţii furnizate de Transelectrica, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor ELM Electromontaj Cluj, Energobit, Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart şi Energotech, în cadrul a două licitaţii având ca obiect „Retehnologizare a staţiei 400/110/20kV Domneşti” şi „Modernizare a staţiei electrice 220/110kV Râureni”.

Practic, în cadrul celor două licitaţii organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc în urma derulării etapei de licitaţie electronică a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorităţii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preţ mai mare.

”În cadrul acestei investigaţii, în luna decembrie 2017, autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiilor, iar documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurii specifice de investigaţie. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei”, a anunţat joi autoritatea de concurenţă.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...