În afară de chestiuni economice, cele două ţări au ajuns la un acord asupra deschiderii unui Centru Pompidou la Shanghai, potrivit News.ro.
După o vizită în Oraşul Interzis, fostul palat al împăraţilor Chinei, preşedintele francez a fost primit solemn la colosalul Palat al Poporului de lângă Piaţa Tiananmen, la Beijing, unde a trecut în revistă trupele alături de preşedintele Xi Jinping.
”Este vorba despre zece miliarde de euro imediat, iar asta va salva filiera”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul Economiei Bruno Le Maire, în cadrul delegaţiei.
Acest acord este providenţial pentru Areva, fostul giuvaier al sectorului nuclear civil şi aflat în mare dificultate, care negocia de zece ani cu partenerul său chinez CNNC.
”Avem asigurarea contractului, care urmează să fie semnat în primăvară”, a dat asigurări Le Maire.
Tot în domeniul nuclear civil, reactorul EPR, construit de EDF în sudul Chinei, ar urma să fie pornit în aproximativ şase luni, a anunţat preşedinţia franceză.
Acesta ar urma să fie primul EPR operaţional în lume, înaintea celor aflate în şantier la Flamanville (Franţa) şi în Finlanda, afectate de numeroase întârzieri şi creşteri de cost.
Preşedintele francez intenţiona să se întoarcă la Paris cu aproximativ 50 de acorduri şi contracte.
Franţa caută să-şi ”reechilibreze” relaţiile comerciale cu China, care generează cel mai mare deficit extern francez (30 de miliarde de euro în 2016).
China va ridica complet, ”în următoarele şase luni”, embargoul impus cărnii de vită în 2001, în urma crizei vacii nebune, a anunţat Macron.
Parisul speră, de asemenea, să obţină un acces mai bun pe piaţa chineză a altor produse agricole franceze – carne de porc, de pasăre, vinuri şi spirtoase -, dar şi a băncilor franceze şi să încheie vânzări de avioane Airbus şi motoare Safran.
Emmanuel Macron a fost însoţit în această vizită de aproximativ 50 de conducători de întreprinderi, inclusiv de la Areva, Airbus, Safran şi EDF.
În schimb, Parisul vrea să încurajeze investiţii chineze în Franţa, dar Bruno Le Maire a declarat că a refuzat ”multe” proiecte chineze.
”Acceptăm investiţii pe termen lung şi nu investiţii de jaf”, a declarat el, într-un limbaj deloc diplomatic.