Producătorul moldovean de vinuri Purcari se listează pe Bursa de la Bucureşti

Purcari Wineries Plc, un producător de top de vin din România și Europa Centrala si de Est (ECE), își anunță astăzi intenția de a demara o Ofertă Publică Inițială pentru cel mult 49% din acțiunile existente, urmând ulterior să se listeze pe Bursa de Valori București (BVB), se arată într-un comunitat al companiei. 
Economica.net - lun, 15 ian. 2018, 11:12
Producătorul moldovean de vinuri Purcari se listează pe Bursa de la Bucureşti

Purcari intenționează să solicite admiterea acțiunilor sale la tranzacționare în Categoria Acțiuni Internaționale, pe Piața Spot Reglementată administrată de Bursa de Valori București („BVB”), în urma încheierii cu succes a ofertei, se arată într-un comunicat al producătorului de vinuri. 

Oferta va consta dintr-un număr de pana la 9.800.000 de acțiuni oferite existente („Oferta de Acțiuni”), reprezentând pana la 49% din numărul total de acțiuni existente ale Societății. Societatea nu își va majora capitalul social în cadrul ofertei publice și nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din Ofertă. Acționarii Societății și Societatea vor face obiectul unei Interdicții de Înstrăinare.

Oferta se va adresa (i) publicului de tip retail și investitorilor calificați din Romania și (ii) investitorilor calificați internaționali, din afara Statelor Unite ale Americii potrivit Regulamentului S din Legea privind Valorile Mobiliare din Statele Unite ale Americii.

Oferta se așteaptă să fie finalizată în T1 2018.

Compania operează peste 1.000 de hectare de podgorie și patru platforme de producție în România și Moldova. Purcari deține două dintre primele cinci branduri premium din România, având o cotă totala on acest segment de 26%, potrivit Nielsen.

Pe fondul creşterii robuste a consumului din Europa Centrală şi de Este, şi în special în Romania, Purcari a înregistrat o rată medie de creştere a veniturilor de 34% în perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creştere de 55% în România, 49% în Polonia, 44% în Moldova, 15% în Cehia şi Slovacia.

Nivelul ridicat al creșterii s-a mentinut în primele 9 luni ale anului 2017, în care compania a crescut cu 35% pe an, creșterea în România accelerând la 69% față de aceeași perioadă din 2016.

Compania beneficiază de o baza sustenabilă de cheltuieli reduse și de o ofertă abundentă de struguri de calitate, pentru a desfăşura o afacere extrem de profitabilă. Marja EBITDA pe primele 9 luni 2017 a fost de 33%, în timp ce marja de profit net a crescut la 23%, crescând cu 29%, respectiv 55%, față de aceeași perioadă din 2016.

Purcari este condusă de Victor Bostan, de profesie oenolog cu peste 35 de ani de experiență în industria vinului, alaturi de acționarii Horizon Capital și International Finance Corporation („IFC”), parte a World Bank Group.

„Ne-am dezvoltat într-un ritm rapid, spre bucuria acționarilor noștri, deși consider ca suntem abia la început de cale. În România se consumă circa șase litri de bere și băuturi spirtoase pentru fiecare litru de vin, în timp ce în Polonia raportul este de 18 la 1, deci mai avem mult de lucru, mai ales după ce am intrat în segmentul vinurilor spumante anul trecut”, spune Victor Bostan, fondator și director general al Purcari.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei, la finalul lunii august, în creştere cu 28,6% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului......
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Guvernul german se aşteaptă la un declin al economiei de 0,2% în acest an, a anunţat publicaţia Sueddeutsche Zeitung ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 148,5 miliarde lei, la finalul lunii august 2024, în ...
Italia ar putea majora impozitele firmelor din domeniul comerţului online
Italia ar putea majora impozitele firmelor din domeniul comerţului online
Italia intenţionează să majoreze impozitele asupra marilor companii, cum ar fi grupurile de comerţ electronic (e-commerce), ...