Trump a anunţat laureaţii premiilor „Fake news”. Surpriză pe primul loc

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat miercuri premiile pentru 'fake news' ('ştiri false'), extrem de controversate şi denunţate anterior de doi senatori din propria tabără republicană, care s-au declarat 'stupefiaţi' de acest 'spectacol' şi de 'atacurile' prezidenţiale repetate împotriva presei, relatează AFP.
Economica.net - joi, 18 ian. 2018, 07:33
Trump a anunţat laureaţii premiilor

‘Iar câştigătorii pentru FAKE NEWS sunt…’ – în stilul său intenţionat provocator, preşedintele american a publicat într-o postare pe Twitter un link spre un site care, ironie a sorţii, a rămas inaccesibil timp de mai multe minute.

Trump, ale cărui atacuri împotriva jurnaliştilor ‘necinstiţi’ sunt aproape zilnice, le reproşează acestora în special că acordă prea multă atenţie anchetei procurorului special Robert Mueller privind o eventuală înţelegere secretă a echipei sale cu Rusia în timpul campaniei electorale.

‘2017 a fost un an de părtinire ferventă, de acoperire mediatică necinstită şi chiar de informaţii false neruşinate’, a mai scris el introducând această ‘listă’ care desemnează instituţiile media ‘cele mai corupte şi cele mai părtinitoare’.

Deloc surprinzător, lista include postul de televiziune CNN şi cotidienele New York Times şi Washington Post, ţinte obişnuite ale miliardarului.

‘Sunt studii care au arătat că peste 90% din relatările din media despre preşedintele Trump sunt negative’, adaugă textul, fără a fi făcute alte precizări şi fără a fi menţionate sursele.

Pe prima poziţie nu se află un jurnalist, ci Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2008 şi editorialist al New York Times.

El ‘a afirmat în ziua victoriei zdrobitoare şi istorice a preşedintelui Trump că economia nu îşi va reveni niciodată’, subliniază site-ul, reamintind că Wall Street-ul bate record după record.

Lista evidenţiază de asemenea eroarea unui jurnalist veteran al postului ABC, Brian Ross, care a fost suspendat timp de patru săptămâni. El a relatat în mod greşit că Donald Trump i-a cerut consilierului său Michael Flynn să contacteze emisari ai Kremlinului înaintea alegerii sale în noiembrie 2016.

‘Cu excepţia unor relatări mediatice extrem de corupte şi necinstite, există numeroşi jurnalişti excelenţi pe care îi respect şi numeroase VEŞTI BUNE de care americanii pot fi mândri!’, a adăugat puţin mai târziu preşedintele american.

Câteva ore mai devreme, doi aleşi republicani au denunţat direct deriva periculoasă pe care o reprezintă în opinia lor atacurile aproape zilnice ale liderului de la Casa Albă împotriva jurnaliştilor.

‘2017 a fost anul în care adevărul – obiectiv, empiric, bazat pe fapte – a fost cel mai mult bruscat şi maltratat din istoria ţării noastre, în mâinile celui mai important personaj din guvernul nostru’, a spus în Congres senatorul Jeff Flake.

În opinia lui Jeff Flake, care a anunţat că nu va mai candida din nou după ce i se va încheia mandatul la sfârşitul 2018, nu se mai pot ignora ‘atacurile’ împotriva mass-media ale unui preşedinte ‘care nu suportă critica’.

”Duşmanul poporului’ – aşa a calificat preşedintele SUA presa în 2017′, a mai spus el, reamintind că aceste cuvinte ‘celebre, dar triste’ au fost pronunţate de fostul lider sovietic Iosif Stalin ‘pentru a-şi descrie duşmanii’.

Cu câteva ore înainte de discursul lui Flake, un alt senator republican, John McCain, membru important al Congresului, a făcut apel la Donald Trump, într-un articol de opinie, să înceteze ‘să atace presa’.

În opinia fostului candidat republican la preşedinţie, atitudinea preşedintelui faţă de mass-media reprezintă o problemă pentru America, dar şi pentru întreaga lume.

‘Fie că Trump este sau nu conştient, actele sale sunt observate de lideri străini care îi folosesc deja cuvintele ca scuză’, a subliniat el, denunţând atitudinea ‘incoerentă’ sau chiar ‘ipocrită’ a administraţiei faţă de libertatea presei.

‘Expresia ‘fake news’ căruia preşedintele american i-a dat o legitimitate este folosită de autocraţi pentru a reduce la tăcere jurnalişti’, a mai scris senatorul de 81 de ani care, în timpul campaniei, a denunţat fără reţinere comportamentul omului de afaceri din New York.

În faţa colegilor săi din Congres, Jeff Flake nu şi-a ascuns stupefacţia în legătură cu anunţarea acestor ‘premii’ puse în scenă de liderul primei puteri mondiale.

‘Faptul că un preşedinte american poate să ofere un astfel de spectacol sfidează înţelegerea. Însă aici am ajuns’, şi-a exprimat el regretul

Te-ar mai putea interesa și
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find X8 Pro, disponibil inclusiv în România. ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
95% dintre gospodăriile din marile orașe ale UE aveau acces la internet anul trecut
Anul trecut, 95% dintre gospodăriile aflate în oraşele mari din Uniunea Europeană aveau acces la internet, comparativ ...
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Aurul bate un nou record și ajunge la 415,32 lei gramul
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 9,4105 lei (2,32%), ajungând la o cotaţie de 415,3204 lei, de la 405,9099 lei, cât ...