Cererea de spații industriale și de logistică a atins un nou maxim istoric în 2017 – JLL

Cererea brută de spații industriale și de logistică a crescut anul trecut cu circa 15% la peste 525.000 de metri pătrați, înregistrând un nou maxim istoric, potivit companiei de consultanţă imobiliară JLL. 
Economica.net - lun, 22 ian. 2018, 11:48
Cererea de spații industriale și de logistică a atins un nou maxim istoric în 2017 - JLL

Cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor de logistică, transport și distribuție, care au închiriat în total 290.000 de mp, respectiv peste 55% din total.

Retailerii au fost de asemenea printre cele mai active companii anul trecut, suprafața contractată de aceștia cumulând peste 110.000 mp, adică puţin sub un sfert din totalul închiriat. Pentru activități de producție au fost închiriați aproape 100.0000 de mp, însă merită de menționat faptul că aceste companii preferă cu predilecție să dețină în proprietate spațiile de producție. Din acest motiv, ponderea închirierilor de astfel de spații nu reflectă dinamica acestui sector.

Un alt element pozitiv al pieței îl reprezintă faptul că aproape 430.000 de mp, respectiv peste 80% din suprafața totală închiriată în 2017, reprezentă cerere nouă – contracte noi de închiriere, extinderi și pre-închirieri, restul fiind reînnoiri de contracte și relocări.

„Deși turbulent din punct de vedere legislativ și politic, anul 2017 a arătat foarte bine la nivelul indicatorilor macroeconomici: investiţiile străine directe au crescut la un nivel record, PIB-ul a avut un avans neașteptat, impulsionat de consum (2017 a fost al doilea an consecutiv cu o creștere de peste 10% a consumului). Acest tablou a încurajat dezvoltarea pieței chiar mai mult decât am previzionat la începutul anului”, spune Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Topul regiunilor 

Structura pe regiuni a cererii plasează Bucureștiul pe prima poziție în topul preferințelor, cu 280.000 metri pătrați (53% din total). Pe poziția a doua se află Timișoara – 76.200 mp aceasta fiind urmată de Pitești – 50.000 metri pătrați. În Roman suprafața tranzacționată a cumulat 32.000 metri pătrați, în Cluj 25.250 mp, iar în Ploiești 24.700 mp. 

„Piața este în continuare captivă în câteva zone din țară – București, Vest și Centru. Cu puține excepții, cererea, dar și oferta nouă s-au orientat și în acest an spre locațiile consacrate, devenite deja poli de dezvoltare. Din acest punct de vedere există un dezechilibru pe piață, care se va menține atâta timp cât nu vor fi rezolvate problemele legate de disponibilitatea forței de muncă și infrastructură”, mai spune Costin Bănică.

Oferta nouă au fost mai mică decât cererea

În 2017, dezvoltatorii au finalizat proiecte care au totalizat aproape 360.000 mp, din care 242.000 67% au fost construite în București și Ilfov. Circa 40.000 mp au fost livrați în Cluj, iar 34.000 mp în Timișoara. La Roman, s-a consemnat prima dezvoltare de spațiu modern prin finalizarea depozitului Profi de către WdP, în suprafață de 33.500 mp. 

„Piața românească va rămâne și în acest an în atentia chiriașilor. Sentimentul investitorilor se menține pozitiv, ceea ce ne face să credem că și în 2018, piața industrială și de logistică va avea o performanță remarcabilă”, mai spune Bănică. 

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...