Optimismul directorilor generali, la nivel global, atinge niveluri record în ciuda ameninţărilor la adresa creşterii economice – studiu

Optimismul directorilor generali, la nivel global, atinge niveluri record în ciuda ameninţărilor la adresa creşterii economice, în România 49% dintre respondenţi mizând pe accentuarea majorării economiei globale, în urcare de la 38% în 2017, conform celei de-a 21-a ediţii anuale a studiului Global CEO Survey, lansat cu ocazia întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Economica.net - mar, 30 ian. 2018, 21:04
Optimismul directorilor generali, la nivel global, atinge niveluri record în ciuda ameninţărilor la adresa creşterii economice - studiu

‘La nivelul României, pentru o creştere solidă, nu sunt suficiente doar un grad ridicat de încredere şi previzionarea unei perioade de avânt economic, este nevoie de stabilitate politică şi financiară. Aceste două elemente sunt esenţiale pentru o creştere organică care să aducă încredere atât investitorilor străini, cât şi celor locali’, spune Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Conform studiului realizat de PwC, 57% dintre liderii de business chestionaţi spun că situaţia economică globală se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni. Procentul este aproape dublu faţă de anul trecut (29%).

Optimismul în ceea ce priveşte creşterea globală a crescut semnificativ în Statele Unite (59%). Brazilia a înregistrat o creştere însemnată în ceea ce priveşte îmbunătăţirea creşterii economice anul acesta (ajungând la 80% în 2018, faţă de 38% în 2017). Chiar şi în ţările mai puţin optimiste, cum ar fi Japonia (38% în 2018 comparativ cu 11% în 2017) şi Marea Britanie (36% în 2018 comparativ cu 17% în 2017), nivelul de încredere în creşterea economică globală a crescut de mai mult de două ori faţă de anul trecut.

La nivel global, 42% dintre directorii generali spun că sunt ‘foarte încrezători’ în perspectivele pentru dezvoltare pe care propriile companii le au în următoarele 12 luni, în creştere de la 38% anul trecut.

Rezultatele individuale, la nivel de ţară, variază destul de mult. Perspectivele directorilor generali s-au îmbunătăţit în câteva pieţe cheie cum ar fi Australia (creştere de 4% până la 46%) şi China (creştere de 4% până la 40%). Este în creştere ponderea executivilor care spun că sunt ‘foarte încrezători’ în evoluţia pozitivă a companiilor lor în următoarele 12 luni.

În SUA, directorii generali şi-au recăpătat încrederea. După situaţia tensionată de anul trecut, generată de alegerile prezidenţiale, atenţia acordată reglementărilor şi reformei fiscale instituită de noua administraţie face ca încrederea în perspectivele de creştere ale companiilor pentru anul curent să se îmbunătăţească, de la 39% în 2017 la 52% în 2018. America de Nord este singura regiune unde majoritatea directorilor generali este ‘foarte încrezătoare’ în ceea ce priveşte propriile orizonturi de creştere pentru următoarele 12 luni.

În Marea Britanie, unde negocierile pentru Brexit au ajuns recent într-un moment important, scăderea încrederii pe termen scurt a liderilor de business nu este surprinzătoare (34% în 2018 comparativ cu 41% în 2017).

Industriile care au înregistrat cel mai mare procentaj al directorilor generali foarte încrezători în dezvoltarea companiilor în următoarele 12 luni sunt tehnologia (48%), serviciile profesionale (46%) şi domeniul farmaceutic şi al cercetării medicale (46%), toate peste media globală (42%).

Strategiile de creştere rămân, în mare măsură, neschimbate comparativ cu rezultatele de anul trecut. Directorii generali mizează pe creştere organică (79%), reducerea costurilor (62%), alianţe strategice (49%) şi fuziuni şi achiziţii (42%). Se înregistrează o mică creştere în privinţa interesului faţă de parteneriatele cu antreprenori şi start-up-uri (33% comparativ cu 28% anul trecut).

Germania (20%) rămâne pe locul trei, urmată de Regatul Unit (15%), în timp ce India depăşeste Japonia şi devine a cincea cea mai atractivă piaţă în 2018.

Încrederea în dezvoltarea pe termen scurt alimentează optimismul privind creşterea numărului de angajaţi, context în care 54% dintre directorii generali plănuiesc să-şi mărească echipele în 2018 (faţă de 52% în 2017). În Romania, 53% dintre respondenţi consideră că numărul de angajaţi din organizaţiile lor va creşte.

La nivel global, sectoarele cu cea mai mare nevoie de forţă de muncă nouă sunt sănătatea (71%), tehnologia (70%), serviciile profesionale (67%), comunicaţiile (60%) şi industria ospitalităţii şi a petrecerii timpului liber (59%).

În ceea ce priveşte angajaţii cu competenţe digitale, peste un sfert dintre directorii generali (28%) sunt extrem de îngrijoraţi în ceea ce priveşte disponibilitatea acestora în ţara în care se află, aceasta preocupare înregistrând cote ridicate în Africa de Sud (49%), China (51%) şi Brazilia (59%).

Două treimi dintre directorii generali consideră că sunt responsabili pentru reconversia profesională a angajaţilor al căror loc de muncă va dispărea odată cu introducerea tehnologiei. Industriile cel mai afectate de acest aspect sunt ingineria şi construcţiile (73%), tehnologia (71%) şi comunicaţiile (77%).

‘Pentru dezvoltarea continuă a afacerilor, indiferent de aria de activitate, pregătirea forţei de muncă cu aptitudinile potrivite este vitală. 76% dintre directorii generali din România şi din Europa Centrală şi de Est declară că organizaţiile lor contribuie la educarea forţei de muncă prin intermediul stagiilor de practică şi ucenicie. În România, 88% dintre executivi susţin că organizaţiile lor implementează programe de învăţare şi dezvoltare continuă ca strategie pentru a atrage angajaţii cu abilităţi digitale. Drept urmare, programa de educaţie pe termen mediu şi lung trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri, să pună un accent mai mare pe competenţele digitale’, a precizat Ionuţ Simion.

Aproape un sfert (24%) dintre directorii generali din sectorul bancar, al pieţelor de capital şi al asigurărilor au în plan reducerea forţei de muncă, condiţii în care 28% dintre locurile de muncă din aceste sectoare vor dispărea în mare măsură din cauza tehnologiei şi automatizărilor.

În ciuda optimismului în ceea ce priveşte economia globala, se dezvoltă o stare de nelinişte pe un palier mai larg care cuprinde ameninţări pentru afaceri, economie şi societate. Directorii generali sunt ‘extrem de îngrijoraţi’ de incertitudinea geopolitică (40%), ameninţările cibernetice (40%), terorismul (41%), disponibilitatea abilităţilor cheie (38%) şi populismul (35%). Aceste ameninţări le depăşesc pe cele cu care mediul de afaceri este obişnuit, cum ar fi volatilitatea cursului de schimb (29%) şi schimbările comportamentale ale consumatorului (26%).

Subliniind aceste schimbări, îngrijorarea extremă faţă de terorism s-a dublat (41% în 2018, comparativ cu 20% in 2017). Ameninţarea supra-reglementării rămâne una dintre îngrijorările majore ale directorilor generali (42% s-au arătat extrem de îngrijoraţi în această privinţă) şi peste o treime (36%) rămân îngrijoraţi în privinţa creşterii sarcinii fiscale.

Disponibilitatea abilităţilor cheie este cea mai importantă îngrijorare pentru executivii din China (64% se arată ‘extrem de îngrijoraţi’ în 2018 comparativ cu 52% în 2017). Ameninţările cibernetice au devenit principala îngrijorare a directorilor generali din Statele Unite (63%) şi Regatul Unit (39%), depăşind supra-reglementarea. În Germania, ameninţările cibernetice au sărit de pe locul 5 în 2017, pe locul trei (28%) anul acesta.

La un an după semnarea Acordului de la Paris, îngrijorările executivilor în privinţa influenţei schimbărilor climatice şi a dezastrelor naturale asupra creşterii economice s-au dublat, ajungând la 31%, de la 15% în 2017.

Rezonând cu tema de anul acesta a Forumului Economic Mondial, directorii generali admit că trăim într-o lume divizată. Nu există consens în rândul directorilor generali atunci când vine vorba de cei care vor beneficia de pe urma viitoarei creşteri economice, cei mulţi sau cei puţini.

Directorii generali admit faptul că livrarea de rezultate în perioade tot mai strânse de timp (60%) este principala provocare. Cu toate acestea, sunt din ce în ce mai multe presiuni pentru ca liderii, în mod individual, să fie traşi la răspundere (59%), inclusiv pentru administrarea deficitară.

PwC a realizat 1293 de interviuri cu directori generali din 85 de ţări, în perioada august-noiembrie 2017. Studiul PwC Global Innovation 1000 de anul acesta a relevat faptul că 52% dintre respondenţi cred că naţionalismul economic va avea un impact moderat sau semnificativ asupra eforturilor lor de cercetare şi dezvoltare (R&D), înlocuind reţeaua integrată şi interdependenţa de astăzi cu noduri izolate de R&D.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...