Comisia Europeană verifică fuziunea dintre producătorul german de gaze industriale Linde şi rivalul american Praxair

Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie detaliată pentru a evalua propusa fuziune dintre producătorul german de gaze industriale Linde şi rivalul american Praxair, conform reglementărilor UE privind fuziunile, se arată într-un comunicat al forului comunitar, dat vineri publicităţii. 
Economica.net - vin, 16 feb. 2018, 15:37
Comisia Europeană verifică fuziunea dintre producătorul german de gaze industriale Linde şi rivalul american Praxair

CE şi-a exprimat îngrijorarea că fuziunea ar putea reduce concurenţa în domeniul furnizării unor gaze esenţiale, cum ar fi oxigenul şi heliul.

‘Gazele – cum ar fi oxigenul şi heliul – sunt cruciale pentru o mare varietate de produse pe care le utilizăm zilnic. Producătorii trebuie să cumpere aceste gaze de la un număr mic de furnizori. Vom evalua cu atenţie dacă propusa fuziune dintre Linde şi Praxair va duce la preţuri mai ridicate sau la mai puţine opţiuni pentru consumatorii şi oamenii de afaceri europeni’, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Anul trecut, Linde şi Praxair au ajuns la un acord de principiu privind propusa lor fuziune de 70 de miliarde de dolari, care va da naştere unui gigant în domeniul gazelor industriale.

Potrivit termenilor acordului, acţionarii celor două grupuri vor deţine fiecare 50% din acţiunile noii entităţi. Investitorii Linde vor primi 1,54 acţiuni la noua entitate pentru fiecare titlu Linde, în timp ce acţionarii Praxair vor primi o acţiune la noua entitate pentru fiecare titlu Praxair.

Noua entitate, care în 2015 ar fi realizat o cifră de afaceri de 30 de miliarde de dolari, va fi cotată la New York şi Frankfurt. Preşedintele director general de la Praxair, Steve Angel, va deveni CEO al noii entităţi, iar preşedintele consiliului director de la Linde, Wolfgang Reitzle, va prezida Consiliul de Administraţie al noii societăţi.

Noua companie holding va avea sediul în afara Germaniei, dar într-un stat membru al Spaţiului Unic European, o zonă care include Uniunea Europeană şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, iar directorul general va avea cartierul general la actualul sediu din Danbury, Connecticut, al Praxair.

Prin unirea forţelor, Linde şi Praxair vor devansa rivalul francez Air Liquide, creând noul lider mondial pe piaţa gazelor industriale. Linde are o valoare de piaţă de aproximativ 28 miliarde de euro (31,6 miliarde de dolari) şi 64.000 de angajaţi la nivel mondial, comparativ cu 33,7 miliarde de dolari şi 26.000 de angajaţi pentru Praxair. Toate cele trei companii au în prezent probleme din cauza încetinirii ritmului de creştere a economiei mondiale, care a dus la reducerea cererii de gaze industriale şi a pus presiuni pe micii jucători.

Linde Gas a intrat pe piaţa de gaze tehnice din România în 1996, formând o societate mixtă împreună cu UMT. În 1998 a preluat acţiunile în proporţie de 100%, devenind astfel unic asociat. Începând cu anul 2000, Linde şi-a diversificat punctele de producţie prin construirea unor fabrici de acetilenă în Timişoara şi Galaţi, precum şi a unei staţii de îmbuteliere hidrogen în Râmnicu Vâlcea.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei, la finalul lunii august, în creştere cu 28,6% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului......
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Guvernul german se aşteaptă la un declin al economiei de 0,2% în acest an, a anunţat publicaţia Sueddeutsche Zeitung ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 148,5 miliarde lei, la finalul lunii august 2024, în ...
Italia ar putea majora impozitele firmelor din domeniul comerţului online
Italia ar putea majora impozitele firmelor din domeniul comerţului online
Italia intenţionează să majoreze impozitele asupra marilor companii, cum ar fi grupurile de comerţ electronic (e-commerce), ...